Hlavní obsah

Den daňové svobody Češi oslaví za měsíc

Aktualizováno

Češi budou letos na stát pracovat do 24. června, stejně jako v loňském roce. To je téměř o měsíc déle než předloni, kdy takzvaný den daňové svobody vycházel na 28. května. V úterý to uvedl Liberální institut. Už v loňském roce byl den daňové svobody nejpozději od roku 2000.

Foto: Novinky

Kolik dní pracujeme na stát

Článek

Den daňové svobody představuje podle Liberálního institutu  pomyslnou hranici, jež rozděluje kalendářní rok do dvou období. V části roku do dne daňové svobody lidé pomyslně odevzdávají veškerý svůj výdělek na pokrytí výdajů veřejných a státních institucí. Po datu už lidé vydělávají výhradně na sebe.

Na každých 20 tisíc, které si lidé nechají pro vlastní vlastní spotřebu, stát přerozdělí dalších 18 270 korun, spočetl institut.

„Koronavirovou pandemii nelze dávat vládě za vinu, avšak bezkoncepční a nekompetentní reakci na ni už ano. To se však netýká primárně výše výdajů – Liberální institut souhlasí, že poslední dva roky jsou obdobím, kdy stát může oprávněně zvednout výdaje, což posouvá v naší metrice den daňové svobody blíže ke konci roku,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Bartoš a Rakušan: Zvyšování daní je až poslední možnost

Domácí

„Máme však za to, že navýšení výdajů skrz desítky kompenzačních programů nebylo efektivní. Lepší by bylo razantní snížení daní a investice do nákupu a distribuce vakcín,“ dodal Pánek.

Zrušení superhrubé mzdy se na výpočtu neprojevilo

Na termínu dne daňové svobody se přitom neprojevilo, že na začátku roku došlo ke zrušení superhrubé mzdy jako daňového základu pro výpočet daně z příjmu.

„Snížení superhrubé mzdy nemá přímý vliv. Může to vypadat paradoxně, ale pro výpočet používáme veřejné výdaje. Jedním z důvodů je, že pak je ten výpočet robustnější,” doplnil na dotaz Novinek Pánek.

Je důležité znát cenu služeb, které nám stát poskytuje

„Kdyby například stát v jednom roce nevybral vůbec žádné daně a v druhém roce kvůli tomu daně zdvojnásobil, byl by v jednom roce DDS 1. ledna a v tom druhém až někdy v listopadu nebo prosinci. Podle naší metriky ale bude v obou letech zhruba nastejno. Zobrazujeme totiž skutečný stav přerozdělování v ekonomice,” sdělil dále Novinkám.

České firmy letos stráví 223 hodin jenom papírováním

Ekonomika

Pánek se přitom odvolává na slova ekonoma Miltona Friedmana: „Dívejte se na jednu věc a pouze na jednu věc: jak velké jsou vládní výdaje, protože to je skutečná daň.”

Výpočet dne daňové svobody nehodnotí konkrétní programy, zda jsou pozitivní, nebo negativní

Podle Pánka se také nabízí otázka, do jaké míry lze vydělané peníze striktně dělit na ty „pro nás” a „pro stát”. „Je důležité znát cenu služeb, které nám stát poskytuje,” domnívá se.

„Výpočet dne daňové svobody ukazuje tuto cenu, nehodnotí již konkrétní programy, zda jsou pozitivní, nebo negativní. To dělá Liberální institut v jiných projektech. Pro informovanou debatu však musíme vědět, kolik nás stojí to, co stát činí – ať už je to špatné, nebo dobré,” uzavřel ředitel institutu.

Odlišnou metodikou určuje den daňové svobody společnost Deloitte. Ta vychází z podílu celkových daňových příjmů státu na čistém národním důchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám