Hlavní obsah

Stát jako otesánek. Češi na něj letos pracují nejdéle za 20 let

Novinky, bož

Na středu letos podle Liberálního institutu vychází takzvaný den daňové svobody. Tento den představuje pomyslnou hranici v kalendářním roce, která rozděluje rok na dvě období, přičemž v tom prvním daňoví poplatníci pomyslně vydělávají jen na pokrytí výdajů vlády, vládních a veřejných institucí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Kolik dní pracujeme na stát

Článek

Češi budou tak letos na stát pracovat téměř nejdéle od roku 2000. Letos Liberální institut den daňové svobody vyhlásil téměř o měsíc později než loni, kdy vycházel na 28. května.

Liberální institut určuje den daňové svobody podle výpočtu podílu státních výdajů na hrubém domácím produktu (HDP). Neukazuje tak, kolik daní občané skutečně platí. Promítá se v něm, jak moc stát utrácí a jak rychle roste ekonomika.

Na stát budeme letos pracovat o měsíc déle, nejdéle za 20 let

Ekonomika

Vzhledem k aktuální krizi způsobené globální pandemií covidu-19 a restriktivním vládním opatřením se očekává jak velký propad HDP, tak silný nárůst vládních výdajů. Deficit má podle revidovaného rozpočtu, který ve Sněmovně zatím prošel do druhého čtení, dosáhnout 500 miliard korun.

Odlišnou metodikou určuje den daňové svobody společnost Deloitte. Společnost vychází z podílu celkových daňových příjmů státu na čistém národním důchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám