Hlavní obsah

ČTÚ: Po roce 2030 by se mohlo omezit pozemní televizní vysílání

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozemní televizní vysílání by se mohlo po roce 2030 výrazně omezit. Stát by mohl nabídnout televizní frekvence 600 MHz pro internetové sítě. Na konferenci Digimedia 2021 to uvedla předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na frekvencích 600 MHz v současnosti běží velká část digitálních multiplexů. Přešly na ně poté, co stát vyhradil frekvenční pásmo 700 MHz pro mobilní sítě 5G.

O budoucnosti pásma by se mělo rozhodovat na Světové radiokomunikační konferenci, která se uskuteční v roce 2023.

Podle Továrkové je Česko v Evropě s vysokým podílem příjmu signálu z pozemních vysílačů unikát. Terestrický bezplatný příjem využívá 55 procent domácností, v jiných zemích jsou to jednotky procent.

Netflix zdvojnásobil zisk

Ekonomika

Ekonomicky je podle ní nerentabilní provozovat vedle sebe pozemní vysílání a šíření televize po internetu.

„Jsem přesvědčena, že budeme přecházet na modernější způsob příjmu. Měli bychom podporovat vytvoření robustní internetové sítě pro šíření televize a terestrika by mohla být využita pro dokrývání některých oblastí,” uvedla Továrková.

Diskuse o strategii státu v této oblasti a pozici Česka podle ní nicméně pro mezinárodní konferenci proběhne až po volbách. Dodala také, že neexistuje žádná jistota, že úřad prodlouží vysílací licence končící v roce 2030.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám