Hlavní obsah

ČNB snížila úrokové sazby

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na jedno procento. Oznámila to mluvčí ČNB Markéta Fišerová. Už na mimořádném jednání 16. března rada snížila sazby o půl procentního bodu, aby zmírnila ekonomické dopady světové pandemie nemoci Covid-19 a vládních opatření proti jejímu šíření.

Foto: Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

Základní sazba (takzvaná repo sazba) upravuje výši úroku, za který si ČNB může půjčit peníze od bank, pokud chce snížit objem peněz v oběhu. Od této sazby se také odvíjí úročení spotřebitelských úvěrů.

ČNB kromě toho snížila lombardní sazbu o 0,75 procentního bodu na dvě procenta. Diskontní sazbu centrální bankéři snížili z 0,75 procenta na 0,05 procenta.

Od výše lombardní sazby se odvíjí, za kolik si mohou banky od ČNB půjčit peníze. Diskontní sazbou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, kterou si u ní banky mohou uložit.

Sazby hypoték mohou jít na historické minimum

Finance

„ČNB následovala ostatní centrální banky a snížila úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu. Přidala se tak k holubicím, které preferují nižší základní úrokovou míru pro podporu hospodářského růstu,” uvedla ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

„Bohužel tento lék na koronavirus pravděpodobně stačit nebude. Nákaza už zasáhla takřka všechna odvětví. Nyní jsme na začátku ekonomického poklesu, který bude ovlivňovat celý následující rok,” doplnila.

„Očekávám, že ČNB bude letos i přes zvýšenou inflaci sazby ještě snižovat, aby alespoň malinko pomohla ekonomice, která se bude zotavovat jen pozvolna,” uzavřela ekonomka.

Reklama

Související články

Sazby hypoték mohou jít na historické minimum

Epidemie koronaviru zlevní hypotéky, odhadují finanční experti. Dočkat se můžeme i nového historického minima. Úrokové sazby hypoték by se v dohledné době...

Výběr článků

Načítám