Hlavní obsah

ČNB nečekaně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

• Aktualizováno
Novinky, bož

Česká národní banka (ČNB) nečekaně rozhodla o zvýšení úrokových sazeb. Základní sazba vzroste o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. Od této sazby se odvíjí úročení úvěrů a vkladů. Lze tak mimo jiné očekávat i zdražení hypoték.

Foto: Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

Bankovní rada také na svém čtvrtečním zasedání rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 3,25 procenta a diskontní sazby na 1,25 procenta.

Základní sazba (takzvaná repo sazba) upravuje výši úroku, za který si ČNB může půjčit peníze od bank, pokud chce snížit objem peněz v oběhu. Od této sazby se také odvíjí úročení spotřebitelských úvěrů.

Zvýšení sazeb vystřelilo korunu, prolomila hranici 25 za euro

Ekonomika

Od výše lombardní sazby se odvíjí, za kolik si mohou banky od ČNB půjčit peníze. Diskontní sazbou centrální banka úročí přebytečnou likviditu, kterou si u ní banky mohou uložit.

Zvýšení úrokových sazeb na čtvrtečním zasedání bylo nečekané. Všeobecně se očekávalo, že banka sazby ponechá beze změny.

Tři provozovatelé směnáren v centru Prahy přišli o licenci

Ekonomika

„Jde o první pohyb úrokových sazeb od loňského května a v zásadě jde o překvapení, neboť trh předpokládal stabilitu úroků,” připomněl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„Zvýšení úroků bylo samozřejmě vážně debatováno na předchozích zasedáních bankovní rady, nicméně silnější koruna a nejistoty nově související s koronavirem vedly k očekávání, že úroky ČNB zůstanou beze změny i nyní,” uzavřel Jáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám