Hlavní obsah

Zvýšení sazeb vystřelilo korunu, prolomila hranici 25 za euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koruna ve čtvrtek po překvapivém zvýšení sazeb Českou národní bankou (ČNB) posílila pod 25 korun za euro. Po čtvrthodině od oznámení rozhodnutí se obchodovala dokonce za 24,92 koruny za euro. Vyplývá to z údajů na webu Patria Online. Jde o nejsilnější hodnotu od března 2012.

Foto: Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

V době oznámení o rozhodnutí ČNB ve 14 hodin se česká měna obchodovala za 25,09 koruny za euro. Po oznámení posílila nejprve těsně pod 25 korun za euro a poté až k 24,92 koruny za euro.

ČNB nečekaně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Bankovní rada ČNB poprvé od loňského května zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta.

„ČNB tímto krokem jde zcela mimo hlavní proud měnověpolitických rozhodnutí většiny centrálních bank, které naopak měnové podmínky uvolňují,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Koruna je o třetinu podhodnocená, ukázal Big Mac Index

Ekonomika

„Kdo ze zvýšení sazeb jednoznačně profitoval, je česká koruna, která vůči euru zamířila pod hranici 25 korun za euro a dále tak vylepšila svoje pointervenční maximum,” dodal.

ČNB zvýšila i lombardní sazbu, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, a diskontní sazbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám