Hlavní obsah

Čína si poprvé po 30 letech nestanoví cíl růstu HDP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína si letos nestanoví cíl růstu hrubého domácího produktu (HDP) na tento rok. Oznámil to premiér země Li Kche-čchiang na úvod výročního plenárního zasedání parlamentu s tím, že kvůli dopadům pandemie na ekonomiku je těžké dělat jakékoliv prognózy. Je to poprvé od roku 1990, kdy si kabinet nevytkne žádný cíl ohledně růstu hospodářství, připomíná agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naše země čelí určitým faktorům, které je obtížné předpovídat,“ řekl předseda vlády s odkazem na koronavirovou pandemii a z ní vyplývající problémy v čínské i světové ekonomice.

Čínské hospodářství se za první čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem propadlo o 6,8 procenta, což byl první ekonomický pokles za poslední dekády. Na vině je koronavirová krize, která v zemi ochromila výrobu a způsobila neochotu lidí utrácet. S obrovskými problémy se potýká i vývoz, po němž je ve světě nyní snížená poptávka. Japonská banka Nomura odhaduje, že práci v exportu ztratí v Číně 18 milionů lidí.

Vrcholní představitelé Číny slíbili podpořit ekonomiku fiskálními stimuly, a deficit státního rozpočtu proto letos stoupne na 3,6 procenta HDP, proti 2,8 procenta v loňském roce. Podle Reuters tak vláda učinila mimo jiné v obavě, že masivní propouštění může ohrozit stabilitu společnosti.

Číně se podařilo dostat šíření nákazy pod kontrolu a podle oficiálních údajů přibývají v posledních týdnech pouze jednotky případů denně. „My, synové a dcery čínského národa, jsme stáli společně ve složitém počátečním období a vztyčili jsme Velkou zeď solidarity,“ řekl Li. „Dosáhli jsme rozhodujícího vítězství,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám