Hlavní obsah

Chovatelé prasat demonstrovali za vyšší ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TIŠNOV

Chovatelům prasat už poněkolikáté dochází trpělivost. Téměř dvě stovky jich v úterý demonstrovaly před masokombinátem firmy Steinhauser v Tišnově. Farmáři požadovali výkupní cenu vepřového na úrovni nejméně 30 Kč za kilogram v živém a protestní akcí chtěli upozornit na neúnosnou situaci v ekonomice svých chovů.

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRIAL Gallery, Ostrava 5.8.2014: Eva Damborská - Vláknem: Melodie

Článek

"Cílem je, aby farmáři mohli žít," řekl při zahájení demonstrace člen krizového štábu chovatelů Jan Veleba. Chovatelům se nelíbí, že výkupní cena se pohybuje dlouhodobě mezi 24 až 27 korunami za kilogram.

Tvrdí, že nynější výkupní cena je pro ně likvidační a hrozí jim propouštění a krach. Majitel masokombinátu, předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser, zemědělce vyzval, aby se dohodli na skutečně jednotné ceně. Přislíbil, že ve středu nakoupí vepřové za cenu požadovanou farmáři.

Vajíčka nepoužili

Demonstrace byla klidná a zemědělci ani nepoužili připravená vajíčka. Do prostranství před firmou létala pouze zábavná pyrotechnika a přítomní policisté nemuseli zasahovat.

Předseda odbytového družstva Agropork Jiří Vávra protestující vyzval k jednotě a připomněl, že polovina masokombinátů v republice již na cenu 30 Kč za kilogram přistoupila.

V krizovém štábu je zastoupeno odbytové družstvo Centroodbyt, které má asi čtyřicetiprocentní podíl na trhu s prasaty, dále Svaz chovatelů prasat Čech a Moravy, Zemědělský svaz, Agrární komora a Českomoravských svaz zemědělských podnikatelů.

Reklama

Související články

Chovatelé prasat: Jsme na pokraji kolapsu

"Odvětví chovu prasat je na pokraji kolapsu," tvrdí producenti prasat z celé republiky. Jsou také připraveni zahájit nátlakové akce, pokud se do 20. února...

Výběr článků

Načítám