Hlavní obsah

Cena prasat v závěru roku stoupla, potraviny nezdražily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V závěru roku se chovatelům zřejmě podařilo zvrátit trend klesající ceny prasat. Jak vyplývá z šetření Českého statistického úřadu, vepři v posledním týdnu roku zdražili o 29 haléřů na 26,45 koruny za kilogram. I tak ale zůstává kilogram vepřového pod úrovní 30 korun, kterou chovatelé považují za minimální.

Foto: Beáta Sklářová

Okénko Přírody pro ZŠ - fyzika.

Článek

Chovatelé se již delší dobu bouří proti nízkým cenám a v prosinci přestali dodávat vepřové na jatka za cenu pod 30 korun. Většina zpracovatelů ale nebyla ochotná za vepřové připlatit a chovatelé proto přistoupili k prodeji půlek vepřů na kontrolovaných místech přímo na farmách.

Ceny ostatního jatečného dobytka na konci roku klesaly. Nejvýraznější pokles ceny byl patrný u býků, kteří zlevnili o 1,26 koruny na 35,35 Kč/kg. Krávy byly levnější o 43 haléřů a farmáři za ně utržili 18,58 Kč/kg. O 33 haléřů na 25,67 Kč/kg se snížila cena jalovic. Statistici zaznamenali nižší cenu také u kuřat, která zlevnila o čtyři haléře na 21,47 Kč/kg.

Vánoce potraviny nezdražily

Ceny většiny potravin na pultech prodejen se o Vánocích výrazně nehýbaly, konstatoval Český statistický úřad. Před silvestrovskými oslavami nepatrně zdražil šunkový salám, vepřové maso či sýr. Výrazné změny cen byly patrné u ovoce a zeleniny.

O Vánocích výrazně zdražila rajčata. Desetiprocentní nárůst jejich cenu postrčil na 43,81 koruny za kilogram. O polovinu mírnější zdražení statistici zjistili u paprik, jejichž cena stoupla o pět procent na průměrných 77,96 Kč/kg. Mírně se zvedla cena brambor, které stály v průměru 14,49 Kč/kg.

Pomeranče, které jsou pro pacienty bojující v posledních dnech s chřipkou a virózami vhodným doplňkem stravy, byly o Vánocích levnější. Proti předchozímu týdnu je mohli nemocní pořídit o dvě procenta levněji, za kilogram tentokrát platili 29,24 koruny.

Reklama

Výběr článků

Načítám