Hlavní obsah

Chovatelé prasat: Jsme na pokraji kolapsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VĚTRNÝ JENÍKOV

"Odvětví chovu prasat je na pokraji kolapsu," tvrdí producenti prasat z celé republiky. Jsou také připraveni zahájit nátlakové akce, pokud se do 20. února s obchodníky, zpracovateli a se státní administrativou nedohodnou na zvýšení cen vepřového masa. V pátek se na tom dohodli ve Větrném Jeníkově.

Foto: Metoděj Novák

Jaroslav Kmošťák na legendární stroji JAWA ROTAX

Článek

Pokles výkupních cen vepřového masa přitom pokračoval i v tomto týdnu. Za jeden kilogram jatečných prasat dostávají farmáři v průměru jen 24,74 Kč, což je o 49 haléřů méně než minulý týden.

Chovatelé zřídí krizový štáb, který během příštího týdne podrobně zmapuje situaci na trhu s vepřovým masem, shodli se producenti prasat na pátečním shromáždění ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku.

V závěrečném memorandu také požádali ministra zemědělství a ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) k vyhlášení dalšího intervenčního zásahu k vývozu vepřového masa. K jeho financování má fond použít peníze vyhrazené na soukromé uskladnění vepřového masa v tuzemsku. SZIF totiž koncem ledna zvedl dotace na skladování z 15 korun na tunu a den na 93,50 korun. Zpracovatelé však z možných 4000 tun využili jen 200 tun.

Rozhodne se na konci února

Podle producentů je chov prasat v dlouhodobé krizi a chovatelé dostávají od listopadu 2002 téměř stále méně peněz, než jsou jejich výrobní náklady. Cena za kilogram živé hmotnosti v minulém roce v průměru nepřevýšila 30 korun. Přitom podle chovatelů není příčinou současné krize nadprodukce, protože čeští výrobci pokrývají domácí spotřebu vepřového jen z 96 procent.

O případném intervenčním zásahu musí rozhodnout prezidium SZIF. To se podle mluvčí fondu Jitky Slukové sejde 26. února. Na programu je mimo jiné zhodnocení situace na trhu s vepřovým masem, i v souvislosti s lednovými intervencemi. Fond tehdy schválil subvenci pro vývoz 5000 tun živé hmotnosti prasat a 5000 selat o hmotnosti do 25 kg a podporu soukromého skladování až 4000 tun masa.

Fond je připraven na zásahy, které jsou v souladu s platnou legislativou a které prezidium schválí, dodala Sluková. Připomněla, že v prezidiu mají svého zástupce všechny strany, tedy i Zemědělský svaz ČR, Asociace soukromého zemědělství, Potravinářská komora a Agrární komora.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám