Hlavní obsah

ČEZ oslovil kvůli dostavbě Dukovan tři firmy

Aktualizováno

Firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ v pondělí rozeslala dopis a zahájila bezpečnostní posouzení tří zájemců o stavbu nového jaderného bloku v dukovanské elektrárně. Oslovena byla francouzská společnost EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP. Ruská ani čínská společnost ho neobdržela.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž dodal, že všechny relevantní informace k bezpečnostním otázkám předloží uchazeči do konce letošního listopadu a vláda poté rozhodne, kteří zájemci budou přizváni do tendru. Termín je až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Cílem bezpečnostního posouzení je podle Kříže zhodnotit všechny potenciální dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnostních zájmů. Jde především o vyjasnění vlastnické struktury, dodavatelského řetězce, vazeb dotčených subjektů se státem, problémy s realizací projektů, obvinění a jiné problémy v projektech jaderných zdrojů, transfer technologií a know-how a další, řekl.

Sněmovna schválila lex Dukovany

Domácí

Poté, co se objevila informace, že za explozí v muničním skladu ve Vrběticích stojí ruská vojenská rozvědka GRU, byl vyřazen z tendru ruský Rosatom. V ČR postavil Rosatom šest reaktorů. Vláda již dříve vyřadila čínskou CGN.

Společnost Elektrárna Dukovany II už požádala o vydání územního rozhodnutí pro nový jaderný blok v Dukovanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám