Hlavní obsah

Čeští exportéři mají obavy z reakce Číny

Právo, rsk, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako jeden z důvodů své cesty na Tchaj-wan předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v úterý uvedl, že je to podle něj správné z hospodářského a ekonomického hlediska i kvůli mnohonásobně většímu množství tchajwanských investic v ČR. Vlastníkům firem, kteří podnikají v Číně a mají obavy z odvetných kroků, vzkázal, že by měli myslet na své děti.

Foto: Novinky

Předseda Senátu Miloš Vystrčil při oznámení cesty na Tchaj-wan

Článek

„Jsem přesvědčen, že pokud budeme někoho lokajem, tak to nezlepšuje naši pozici na čínských trzích. Předpokládám, že vlastníci firem mají děti a vnuky a že jim záleží na ČR. To je hodnota, která není vyčíslitelná, a je třeba ji chránit,“ řekl v úterý Vystrčil s tím, že si je vědom případných dopadů.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák řekl, že by Vystrčila mohli doprovázet zástupci IT firem nebo podniků zabývajícími se chytrými technologiemi pro města.

Na Tchaj-wan jezdí, politiky nepotřebují

„Já a moje delegace na Tchaj-wan nepojede, protože jsme byli vloni a letos přijedou Tchajwanci k nám. Tak je to pravidelně už deset let a nebudu měnit praktiky podle politiků. Na Tchaj-wan jezdím pravidelně, máme česko-tchajwanský výbor, ale tentokrát, a říkal jsem to i Jardovi Kuberovi, členská základna a klíčové firmy, které jsou v Číně a mají tam zájmy, si cestu nepřejí,“ řekl Hanák v ČT.

Vystrčil žádné Zemanovo doporučení pro cestu na Tchaj-wan nepotřebuje

Domácí

„Respektovali jsme existující obavu, že by tato cesta mohla mít negativní dopad na obchod českých firem na čínském trhu, kam čeští exportéři v roce 2019 vyvezli služby a zboží v hodnotě přes 56,5 miliardy korun,“ sdělila generální ředitelka svazu Dagmar Kuchtová.

„Vzhledem k naší dlouhodobé spolupráci s tchajwanskými partnery jsme Kanceláři Senátu nabídli spolupráci při výběru vhodných firem, které mohou oslovit k účasti v podnikatelské misi,“ dodala.

Ani Hospodářská komora nebyla pověřena organizací podnikatelského doprovodu. Právu to sdělil její prezident Vladimír Dlouhý. „Lze očekávat, že i některé firmy, které jsou našimi členy, se cesty individuálně zúčastní, ale v tuto chvíli nemáme konkrétní poznatky,“ řekl.

Tchaj-wan ocenil Vystrčilovu odvahu

Svět

Tchaj-wan podle něj má zájem zejména o české know-how v oblastech biotechnologie, nanotechnologie, zelené energetiky, přesného strojírenství, vývoje léčiv a luxusního sklářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám