Hlavní obsah

Česko letos nemusí vracet Unii žádné peníze

Novinky, ČTK, bož

Česko i pro letošní rok splnilo podmínky pro čerpání evropských dotací, v současném programovém období 2014 až 2020 tak zatím nemuselo nic vracet. Informovalo o tom ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které za čerpání odpovídá. V minulém programovém období muselo Česko vrátit 26,4 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sídlo ministerstva pro místní rozvoj.

Článek

Při čerpání evropských dotací se používá takzvané pravidlo N+3. To znamená, že státy musí do tří let vyčerpat dotace, které jim byly v daném roce přiděleny. Současné programové období fakticky začalo až v roce 2015, kdy ho Evropská komise (EK) schválila. Skončí v roce 2023. Za loňský rok i předloňský nemusela Česká republika vracet nic.

Z deseti operačních programů si podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) nejlépe vedly Program rozvoje venkova a Zaměstnanost.

Brusel vrátí Česku necelý milion ve sporu o zemědělské kontroly

Ekonomika

EK ke konci srpna Česku proplatila 48 procent dotací určených na současné programové období. Jde o 296 miliard korun z celkově přidělených 624 miliard korun. Smluvně zajištěno má Česko 563 miliard korun, tedy 90 procent.

Analytici opakovaně upozorňují, že malý podíl dotací jde na výstavbu infrastruktury.  Vyřízení žádostí je navíc zbytečně komplikované. Česko muselo za 16 let členství v Evropské unii na dotacích vrátit 26,4 miliardy korun. Bylo to v programovém období 2007 až 2013 a šlo zhruba o čtyři procenta z přidělené částky.

Reklama

Související články

Premiér už nebude muset vést radu pro fondy EU

Radu pro evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) bude moci vést místo premiéra Andreje Babiše (ANO) jiný člen vlády. Stanoví to novela zákona o podpoře...

Výběr článků

Načítám