Hlavní obsah

Premiér už nebude muset vést radu pro fondy EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Radu pro evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) bude moci vést místo premiéra Andreje Babiše (ANO) jiný člen vlády. Stanoví to novela zákona o podpoře regionálního rozvoje, kterou v pátek schválila Sněmovna. Šéf Pirátů Ivan Bartoš kritizoval, že ani taková změna nezamezí střetu zájmů, který podle něj premiér stále má. Novelu musí ještě potvrdit Senát a prezident.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš se nemá vrátit do čela vládní rady pro EU fondy. Místo něj jí má předsedat jiný ministr.

Článek

Vláda touto změnou reagovala na kritiku Evropského parlamentu i Evropské komise, že je premiér ve střetu zájmů kvůli dotacím pro holding Agrofert, který spadá do Babišova svěřenského fondu.

Babiš kvůli kritice už vloni v prosinci z jejího čela odstoupil a vládní rada ESIF je od té doby bez předsedy. Nově by jí měl vést někdo z ministrů. Podle Bartoše to ale nic neřeší. Zdůraznil, že rada ESIF je pouze poradním orgánem vlády a o dotacích stejně rozhodují ministři, kterým Babiš předsedá.

„Agrofert je sice uklizen v holdingu. Ale v roce 2018 ty dotace představovaly hodnotu dvě miliardy korun. Premiér je stále beneficientem a je stále ve střetu zájmů. Tato změna nic nevyřeší,“ prohlásil ve Sněmovně Bartoš.

Střet zájmů prověřují auditoři 

Úkolem rady je posuzovat otázky spojené s evropskou politikou soudržnosti v ČR předtím, než jsou předloženy k projednání vládě. Jednání rady se mimo jiné zaměřuje na soulad evropských dotačních programů s dohodou, kterou ČR má s EU. Rada také navrhuje vládě opatření týkající se čerpání fondů EU.

Evropský parlament v půlce prosince loňského roku přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Babiš tvrdí, že není ve střetu zájmů, protože Agrofert, který dříve vlastnil, předloni kvůli českému zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenského fondu a nemá na něj tak žádný přímý vliv. Případný střet zájmů prověřují auditoři Evropské komise.

Agrofert je jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v ČR. Holding podle výročních zpráv získal předloni na zemědělských a dalších dotacích 1,95 miliardy korun, o rok dříve zhruba 1,5 miliardy Kč. Přislíbeny měl v daných letech dotace přibližně o sto milionů vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám