Hlavní obsah

České firmy počítají s druhou vlnou. Chystají opět práci z domova i roušky

Tuzemské firmy se po nepříjemné zkušenosti s koronavirem z jara připravují na možný příchod další vlny nákazy. Upravují provoz nebo zmenšují kancelářské prostory, chystají se na opětovné posílení práce z domova, zajišťují také dostatek roušek do továren.

Foto: Velux

Práce z domova je pro ukázněné samostatné jedince, kteří si poradí s výpočetní technikou.

Článek

Připraveni na možnou druhou vlnu pandemie jsou například ve společnosti Explosia v Pardubicích.

„Hlídáme epidemiologickou situaci, a pokud to bude nutné, znovu zavedeme přísnější ochranná opatření, která máme z nedávné minulosti vyzkoušená,“ ubezpečil mluvčí podniku Martin Vencl.

Výrobce trhavin a pyrotechniky reagoval na pandemii zavedením roušek v místech, kde hrozil bezprostřední kontakt zaměstnanců, úpravou návštěv jídelny, dezinfekčními porty a zavedením práce z domova u pracovníků v administrativě.

Do výroby Škody Auto se vrací roušky a další opatření

AutoMoto

„Tohle všechno jsme schopni v případě nutnosti okamžitě obnovit,“ podotkl Vencl.

Třinecké železárny (TŽ) od jara k výraznému rozvolnění nepřistoupily, dezinfekce a nošení roušek uvnitř fabriky zůstaly.

„V případě výrazného zhoršení situace jsme připraveni opět zavést nezbytná opatření k ochraně zdraví zaměstnanců. U kancelářských pracovníků lze přejít na home office v režimu střídání dvou skupin tak, aby se nepotkávali v jedné kanceláři,“ řekla Právu mluvčí TŽ Petra Macková. Pokud by došlo k omezováním i ve školách, pak železárny podle ní budou opět muset zvládnout nárůst počtu zaměstnanců na ošetřovném.

Ošetřovné při zavření školy bude už jen na 9 dnů

Domácí

Do kanceláře jen jednou týdně

Aktuální stav kolem nákazy pravidelně vyhodnocují i v závodě na výrobu pneumatik Barum Continental v Otrokovicích. „Stále platí zvýšená bezpečnostní opatření v místech vyšší koncentrace zaměstnanců, jako jsou jídelny, šatny a kuřárny. Zatím momentálně není povinnost nosit roušky, ačkoliv zaměstnanci jimi byli vybaveni. V případě nutnosti budeme zvažovat ve zvýšené míře i možnost práce na home office,“ popsala Právu za firmu Regina Feiferlíková.

Rážová: Zavírat kluby nebudeme

Domácí

Poskytovatel firemních benefitů Sodexo se rozhodl k radikálnější změně a home office zavedl jako běžný standard pro většinu zaměstnanců. V kancelářích se po dohodě budou scházet zpravidla jednou týdně. Přecházejí i na systém, kdy lidé nemají svůj stůl a místo v zasedačce si rezervují z mobilní aplikace, stejně jako místo k parkování. Koncept to není úplně nový, už pár let ho v Praze používá třeba realitní a poradenská firma CBRE.

Reklama

Výběr článků

Načítám