Hlavní obsah

Česká ekonomika na konci roku mohutně zabrala

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika loni v porovnání s rokem 2012 klesla o 1,1 procenta. Ve čtvrtém kvartále se ale hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil – mezičtvrtletně o 1,6 procenta a meziročně o 0,8 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Ekonomický vývoj v Česku

Článek

„Takový výsledek je opravdu impozantní, a dokonce v mezikvartálním srovnání předčil i Slovensko, kterému se v posledních letech dařilo lépe,“ informoval ohledně růstu v závěru roku analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Foto: David Ryneš, Novinky

HDP ČR - mezičtvrtletní srovnání

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB jde ovšem jen o předběžné číslo, které může doznat velkých změn. „Jak jsme viděli třeba u výsledku za předchozí čtvrtletí,“ krotí přílišný optimismus Dufek s tím, že i přes velmi solidní číslo HDP na konci roku se celkový výkon české ekonomiky v roce 2013 snížil. „Za poslední dva roky ekonomika odepsala dvě procenta a vrátila se na úroveň přelomu roku 2009/2010,“ doplnil Dufek.

Ekonomiku ve čtvrtém čtvrtletí táhly investice do dopravních prostředků a strojního vybavení, na růstu HDP se dále podílel vývoj spotřební daně z tabákových výrobků a alkoholu. Dařilo se zpracovatelskému průmyslu, energetice, peněžnictví a pojišťovnictví. „Je otázkou, na jakou dobu si mohou investice do aut – byť cenově velmi atraktivní – udržet tempo,“ pokládá otázku Dufek.

Meziročně naopak kleslo podle ČSÚ zemědělství, stavebnictví, obchod, doprava a služby.

Domácnosti zatím neutrácejí

„Špatnou zprávou je, že se meziročně nezměnila spotřeba domácností. Zde se negativně projevuje vysoká nezaměstnanost, která v posledních měsících navíc roste,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Podle odhadů by měla tuzemská ekonomika letos už růst. „Očekávám, že česká ekonomika letos poroste minimálně o 1,5 procenta. Hovoří pro to jak ukazatele průmyslové výroby a nových zakázek, tak podnikatelské nálady, a rovněž slušná kondice německé ekonomiky, největšího odbytiště tuzemské ekonomiky,“ sdělil Jiří Moser ze společnosti PwC ČR.

Stejně tak i analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta se domnívá, že silný růst průmyslové produkce v kombinaci s oživující se zahraniční poptávkou dává slušné vyhlídky růstu ekonomiky pro letošní rok. „Pokud se začne oživení v průmyslu promítat i do tvorby nových pracovních míst, lze postupně očekávat i nárůst spotřeby domácností,“ dodal Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám