Hlavní obsah

Češi vyrazili na předvánoční nákupy. Podobné si nějaký čas neužijí

Novinky, bož, loš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ani zhoršení epidemické situace neodradilo Čechy od předvánočních nákupů. I přes platná omezení to ve středu na řadě míst vypadalo skoro jako v časech bez koronaviru. Na podobné nákupy si ale lidé budou muset nechat na čas zajít chuť. Od čtvrtečního odpoledne budou mít obchody zavřeno kvůli vánočním svátkům, od neděle pak většina z nich neotevře kvůli vládnímu nařízení.

V obchodech bylo 23. prosince živoVideo: Novinky

 
Článek

V obchodech platí omezení počtu zákazníků podle plochy prodejny, aby nebyl víc než jeden nakupující na 15 metrů čtverečních. I proto se před řadou z nich tvořily fronty.

„S vyšší návštěvností před Vánocemi jsme počítali, a i proto jsme se rozhodli prodloužit otevírací dobu našich prodejen ve dnech před Štědrým dnem až do 22 hodin,” sdělil Novinkám mluvčí řetězce Lidl Tomáš Myler. „Posilovali jsme rovněž personál v prodejnách tak, aby se řady tvořily co nejméně a zákazníci nemuseli čekat déle, než je nutné,” dodal.

Většina obchodů bude muset zavřít nejméně do 10. ledna

Koronavirus

Třeba prodejna Globus na pražském Zličíně hlásila v jednu chvíli naplněnost více než 90 procent.

Dlouhá fronta byla vidět také před prodejnou Alza v pražských Holešovicích. „Je daná hlavně vládními opatřeními. My samozřejmě děláme všechno proto, abychom naše zákazníky odbavovali co nejrychleji, ale dovnitř můžeme pustit pouze určitý počet zákazníků,” uvedla mluvčí Alzy Daniela Chovancová s tím, že většinu zákazníků se ale podaří odbavit do 20 minut.

Prodeje se přesunuly na internet

Ekonomika

Mluvčí Tesca Václav Koukolíček přičítal návaly tomu, že lidé nechávají nákup čerstvého zboží na poslední chvíli. „Možná navíc si dělají trochu zásobu s ohledem na Silvestra a další svátky i vzhledem k opatřením, která dneska oznámila vláda,” řekl.

Narážel tím na rozhodnutí vlády o přesunu Česka do pátého stupně v rámci protiepidemického systému PES, k němuž dojde od neděle, a zpřísňování opatření, jež se k tomu vážou.

Vláda vytvořila systém, ve kterém se nikdo nevyzná, tvrdí Svaz obchodu

Koronavirus

Podle nařízení vlády bude muset většina maloobchodu a služeb zavřít nejméně do 10. ledna. Výjimku mají prodejny potravin, čerpací stanice, lékárny či prodejny zdravotnických pomůcek, hygienického zboží a kosmetiky.

Zůstávají otevřené i zverimexy, trafiky, optiky, prádelny a čistírny a fungovat mohou také květinářství, galanterie, zámečnictví, prodejny domácích potřeb, železářství nebo prodejny zbraní a střeliva.

Strašení a prosby už nezabírají. Lidé po celém světě nakupují jako o závod

Svět

Zároveň vláda zakáže supermarketům, hypermarketům a dalším větším maloobchodním prodejnám prodávat zboží, kterým by konkurovaly menším zavřeným prodejnám, jež nedostaly výjimku.

O vánočních svátcích lidé v obchodech nenakoupí - naposledy budou mít možnost na Štědrý den dopoledne. Aktuálně platný čtvrtý stupeň pohotovosti systému PES zakazuje prodej v maloobchodech o státních svátcích, tedy až do soboty. Od neděle pak budou moci otevřít už jen výše zmíněné obchody s výjimkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám