Hlavní obsah

Strašení a prosby už nezabírají. Lidé po celém světě nakupují jako o závod

Novinky, ČTK, Petr Jemelka

Rok poté, co se do světa rozšířil nový koronavirus, je konec pandemie stále v nedohlednu. A zatímco se vlády cyklí ve střídavém mírnění a zpřísňování restriktivních opatření, obyvatelé jednotlivých zemí už na výzvy a prosby úřadů k opatrnosti přestávají slyšet. Dočasných uvolnění hromadně využívají k dohánění nákupů a odpíraných aktivit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Davy nakupujícíh zaplavily francouzské obchodyVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech agentury Reuters jsou vidět davy zákazníků, které se těsně před Štědrým dnem nahrnuly do nákupních centrech v Paříži a dalších městech.

Obdobně to vypadá i na druhé straně Lamanšského průlivu, ve Spojeném království. Lidé před Vánocemi ve velkém zaplavili nákupní střediska přesto, že se na ostrovech objevila nová a nakažlivější mutace koronaviru.

Foto: Mark Hall, Reuters

Prostranství před nákupním střediskem řetězce Tesco v Londýně

Podobné snímky tiskové agentury posílají i z dalších koutů světa, včetně Austrálie, Brazílie, Itálie, Francie, Německa a samozřejmě také Česka.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Vánoční nákupy ve Štrasburku

Epidemiologická situace v Evropě, ale i na dalších kontinentech se přitom neustále zhoršuje. Podle výpočtů agentury Reuters ve středu Evropa překonala hranici 500 tisíc zemřelých s covidem-19. Prvních 250 tisíc evropských obětí koronaviru zemřelo za osm měsíců, další čtvrt milion lidí skonal za pouhých 60 dní.

Obavy z Británie

Například Velká Británie, kde žije 66 milionů obyvatel, za poslední den ohlásila rekordní počet nově nakažených, 36 804 lidí. S pozitivním testem na covid-19 za poslední den v Británii zemřelo 691 lidí.

Oba údaje ve srovnání s pondělím výrazně stouply, tehdy bylo 33 364 nových případů a 215 úmrtí. Nová mutace koronaviru, která se vyskytuje zejména v Británii, je o 70 procent nakažlivější, uvádí agentura Reuters.

Rekordní Itálie

Šedesátimilionová Itálie má z evropských zemí vůbec nejvíce obětí koronavirové nákazy, už skoro 70 tisíc. Virem Sars-CoV-2 se od začátku pandemie nakazily téměř dva miliony lidí. Vláda minulý týden rozhodla o zpřísnění restrikcí přes Vánoce a Nový rok, kdy všechny regiony dočasně přejdou do červené zóny s nejvyšší mírou rizika, což znamená mimo jiné uzavření restaurací nebo omezení pohybu.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Také v Římě je rušno.

Horšící se Česko

Česko není výjimkou a epidemie nadále sílí. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, dosahuje hodnoty 1,25. Hrozí, že na konci roku bude v nemocnicích 7000 lidí s těžkým průběhem onemocnění, z toho 1100 na intenzivní péči.

Češi vyrazili na předvánoční nákupy. Podobné si nějaký čas neužijí

Ekonomika

Novinářům to ve středu řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Výpočet skóre protiepidemického systému PES, podle kterého jsou v zemi nastavena opatření proti šíření epidemie, bude od ledna upraven tak, aby zohledňoval zátěž nemocnic, doplnil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Obchody v Česku 23. prosinceVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám