Hlavní obsah

Češi se vrátili k nákupům letenek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka po letenkách výrazně stoupla, někteří z prodejců hlásí zájem už jako v časech před pandemií. Podle portálu Letuška.cz byl v lednu o letenky o 40 procent větší zájem než ve stejný měsíc loni.

Foto: Ilustrační foto Profi media.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jde o kumulaci několika faktorů. Ve společnosti panuje mírný optimismus, že se pandemická situace zlepší, také se znovu otevírají země uzavřené kvůli koronaviru. Zároveň jsou velmi nízké ceny letenek do atraktivních destinací, kam létá víc aerolinek, a funguje tak větší konkurence,“ řekl Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz.

Linek přibude

Na snazší vstup bez zásadních restrikcí pro turisty vsadily v pandemii některé státy Střední a Jižní Ameriky. Podle dat portálu Češi nově ve velkém v posledních měsících cestovali zejména do Mexika a Dominikánské republiky.

Tradičně pak byly v kurzu Dubaj nebo Egypt. Tento měsíc se hodně prodávaly i letenky do Thajska, které od února zrušilo pro očkované povinnost podstupovat po příletu několikadenní karanténu.

V letadle našli hada. Čas od času se to může stát všude, tvrdí aerolinky

Cestování

Podle Trejbala stejný efekt způsobila i od listopadu uvolněná pravidla pro turisty do USA a může to tak být i v případě Velké Británie, která podmínky pro cestovatele zmírnila 11. února.

Londýn pro očkované zrušil povinnost testu po příjezdu a neočkovaní už na potvrzovací negativní test na území Británie nemusejí čekat v izolaci.

„Prodáváme i samostatné letenky a zájem o ně se také zvyšuje. Už jsme na stejných číslech jako před pandemií,“ řekla Právu mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. V jejich prodejích ještě dynamičtěji rostou organizované zájezdy.

Na prvních příčkách v prodejích jsou Maledivy, Dubaj, Zanzibar nebo Istanbul

Podle manažerky prodeje letenek Student Agency Lenky Kašické jsou v jejich případě prodeje za únor zatím ani ne na polovině proti únoru 2019.

Podle dynamiky prodejů se ale očekává, že v nejbližších týdnech a měsících svižně porostou. Při porovnání první půlky února s první polovinou ledna poptávka stoupla o 30 procent.

„Byla to jízda.“ Silný vítr ztěžoval letadlům přistání na Ruzyni

Domácí

„Aktuálně se nejlépe prodávají letenky do exotiky. Na prvních příčkách v prodejích jsou Maledivy, Dubaj, Zanzibar, Mauricius, Srí Lanka, ale také Cancún (Mexiko), Punta Cana (Dominikánská republika) a New York. Z evropských destinací se velmi dobře prodávají letenky do Istanbulu a před Valentýnem jsme zaznamenali nárůst prodejů letenek do Paříže,“ dodala Kašická.

V současné době se přímým leteckým spojem lze dopravit z Prahy do více než 80 destinací. Postupně ale přibudou další.

„Očekáváme, že počet nabízených destinací v létě bude vyšší než v loňském roce. Letecké společnosti již potvrdily otevření zcela nových spojení například do Alicante (Španělsko), Fara (Portugalsko) nebo Tivatu (Černá Hora). Současně je také potvrzena obnova provozu do destinací, kam byly lety z důvodu pandemie přerušeny, například do New Yorku,“ řekla Klára Divíšková, tisková mluvčí Letiště Praha.

Lety Praha – New York plánují obnovit Delta Air Lines od 27. května.

Saúdskoarabská nízkonákladová společnost Flynas nově spojí Prahu s Rijádem.

Z letiště v Brně nyní létá pravidelně Ryanair do Londýna, chartery cestovek také například do Řecka, Egypta či Bulharska.

Z Ostravy létají pravidelné linky do Londýna, Varšavy, Turecka, Egypta, Řecka a Bulharska. Z Karlových Varů spustí v létě přímé chartery Smartwings do Turecka.

Letiště Praha chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální

Domácí

Při koupi letenek se může vedle nabídek uvedených prodejců vyplatit použít internetové srovnávače, mezi nejoblíbenější patří Kiwi.com, Skyscanner.cz nebo Pelikan.cz.

Pokud vám nevadí cestovat několik hodin navíc, lze u některých destinací dosáhnout na lepší ceny při odletu z Vídně, Drážďan, Berlína či Krakova.

Reklama

Výběr článků

Načítám