Hlavní obsah

Ceny bytů jsou nadhodnocené, ČNB zpřísnila pravidla pro hypotéky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) snížila od dubna 2022 poměr výše hypotéky a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) na 80 procent a obnovila příjmové limity. Oznámila to na čtvrteční tiskové konferenci poté, co bankovní rada projednala aktualizaci zprávy o finanční stabilitě.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podle našich kalkulací ten dopad nebude nijak výrazný z hlediska toho, že by znepřístupnil přístup k úvěrům a dramaticky omezil hypotéční trh. Nemyslíme si, že by představoval překážku pro poskytnutí běžně poskytovaných úvěrů. Bezesporu bude překážkou pro malou část hypotéčních úvěrů, a to těch, které jsou potenciálně nejrizikovější,“ okomentoval na tiskové konferenci rozhodnutí ČNB její guvernér Jiří Rusnok.

Banka zároveň upozornila na to, že lidé do 36 let budou mít mírnější limity pro poskytnutí úvěru, který slouží k nákupu jejich vlastního bydlení. Limit ukazatele DTI, tedy celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu, bude od dubna 8,5. Pro mladé do 36 let pak bude 9,5.

Limit ukazatele DSTI, tedy poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem, bude 45 procent. U mladých to bude 50 procent. Centrální banka ukazatel DSTI i ukazatel DTI přestala loni v červnu aplikovat.

Centrální banka zároveň konstatovala, že ceny bytů v Česku byly ve 2. čtvrtletí nadhodnocené v průměru zhruba o 25 procent. U investičních bytů to je dokonce přes 30 procent.

ČNB razantně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) byl dosud na 90 procentech. Tuto hodnotu bankovní rada nezměnila ani po květnovém jednání. Tehdy také rozhodla, že není třeba obnovit limity pro poskytování hypoték a ani zpřísňovat jiné parametry pro jejich poskytování. Rovněž tehdy upozornila, že ceny bytů jsou v Česku nadhodnoceny v průměru o 18 procent.

Do rezerv půjde více peněz

ČNB také rozhodla o tom, že banky budou odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. Od ledna 2023 zvýšila takzvanou sazbu proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta. V srpnu rada ČNB zvýšila s platností od října 2022 rezervu na 1,5 procenta, předtím ji v květnu zvýšila s platností od července 2022 na jedno procento. Aktuálně je uplatňovaná sazba 0,5 procenta. Platí pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva i obchodníky s cennými papíry.

ČNB zároveň konstatovala, že v případě pokračování rychlé dynamiky poskytování úvěrů v soukromém nefinančním sektoru a zvyšování rizik v bilanci bankovního sektoru a jeho rostoucí zranitelnosti je rada připravena přistoupit k dalšímu zvyšování této sazby. Naopak v případě, že se ekonomická situace opět zhorší, je připravena sazbu postupně snížit, případně rezervu zcela rozpustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám