Hlavní obsah

Budvar v Británii kvůli brexitu zvyšuje zásoby baleného piva

Novinky, ČTK, bož

Budějovický Budvar zvýšil v Británii v souvislosti s brexitem již několikrát zásoby sudového piva, ale kvůli koronaviru musel řadu sudů odvézt zpět. Teď navyšuje zásoby baleného piva. Budvar si kvůli brexitu vyjednal jiný celní režim, pivo se celně odbaví až ve skladu v anglickém vnitrozemí, čímž se vyhne zdržení na hranicích, uvedl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Článek

„Jsme schopni kamiony proclívat, máme na to připravenou strukturu a uvidí se, jestli budou kamiony zůstávat na hranicích, nebo dojedou až do skladu a tam vyřeší administrativu. Doufáme, že to bude tento (druhý) režim. Předpokládáme, že chaos na hranicích nastane, ale že to bude záležitost dnů a týdnů," řekl ředitel.

Přejímka kamionu bude stát o 40 liber víc. Do příprav firma investovala do dvou milionů Kč. Dceřiná společnost pivovaru v Británii již třikrát zvýšila zásoby ve skladech, aby těsně po odchodu země z EU nebyly ohrožené dodávky zákazníkům.

Budvar vyváží do Británie asi čtyři procenta produkce, loni uvařil 1,67 milionu hektolitrů piva. Přes 90 procent budvaru prodaného v Británii tvoří světlý ležák. Letos tam společnost vyvezla desítky tisíc hektolitrů.

Budvar zdraží v lednu pivo v lahvích a plechu

Ekonomika

Budvar v Británii prodával hlavně sudové pivo v hospodách. Kvůli koronaviru se však letos poměr změnil. O desítky procent stoupl prodej baleného piva, ale protože dosud stavěl Budvar na sudovém, jehož odbyt se kvůli covidu snížil, celkově letos dodávky do Spojeného království klesly.

Již dříve Budvar uvedl, že nejrizikovější je s ohledem na možná zdržení na hranicích tankové pivo, které má trvanlivost pouze 21 dnů.

Budvar vyváží do Velké Británie od roku 1935. Nejdůležitější je pro něj Londýn a velká města v Anglii. Loni měl pivovar rekordní čistý obrat tři miliardy korun, zisk po zdanění stoupl o čtyři procenta na 278 milionů. Budvar se 670 zaměstnanci loni uvařil rekordních 1,679 milionu hektolitrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám