Hlavní obsah

Brusel si posvítí na Facebook kvůli digitální měně libra

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová digitální měna společnosti Facebook nazvaná libra se dostala do hledáčku Evropské komise (EK). Komise společnost požádala o vyjádření v rámci předběžného vyšetřování možného porušení antimonopolní legislativy, uvedl server Financial Times. Facebook by totiž mohl svým jednáním nespravedlivě znevýhodnit své potenciální konkurenty.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Facebook za nový projekt v červenci kritizoval americký prezident Donald Trump. Naznačil, že pokud Facebook a jiné firmy chtějí vydávat vlastní měnu, měly by požádat o bankovní licenci a podléhat bankovní regulaci.

Projekt své vlastní virtuální měny Facebook představil v červnu. Název (který zní i v angličtině libra, nikoliv pound - pozn. red.) odkazuje na souhvězdí nebo znamení zvěrokruhu Váhy. Součástí plánu je integrovat svoji vlastní peněženku Calibra do dalších aplikací Facebooku jako WhatsApp a Messenger.

Právě to by mohlo být trnem v oku regulátorům. V minulosti narazil například Microsoft s integrací vlastního prohlížeče Internet Explorer do operačního systému Windows nebo vyhledávač Google s preferencí své služby srovnávání obchodních nabídek ve výsledcích vyhledávání.

Nejznámější kryptoměnou je bitcoin. Druhou nejvyšší tržní kapitalizaci má po bitcoinu kryptoměna ethereum.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám