Hlavní obsah

Brigádníci vydělávají až 200 korun na hodinu

O volné brigádnické pozice o prázdninách nouze není. Naopak, po celé republice se nabízejí stovky pracovních příležitostí. Brigádníků, ale spolehlivých, se však nedostává. A tak někteří zaměstnavatelé nabízejí i 200 korun na hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Studenti si často přivydělávají v obchodech nebo u stánkového prodeje.

Článek

Kdo z firem a živnostníků chce mít věrné brigádníky nejen v létě, s dříve dost obvyklou stovkou na hodinu už většinou nevystačí.

Spolehliví lidé se těžko shánějí. Mnozí přijdou dvakrát, a pak nic
majitel ledárny, Praha-západ

Fotbalista štípe led

Sedmnáctiletý fotbalista Pavel z Prahy-západ nedávno slavil velký úspěch. Jeho místní klub postoupil do vyšší soutěže.

Jenom na míč a tréninky ale tento mladík nemyslí, potřebuje si totiž přivydělat. Nedaleko hřiště se vyrábí led pro gastronomii, a tak neváhal a přihlásil se.

Češky zůstávají na rodičovské dovolené nejdéle v Evropě, pomoci mohou dětské skupiny

Děti

Led štípe z větších bloků na kostky a balí do pytlů. Brigádu nemá jen na léto, pracuje celoročně, jakmile má čas – po škole, o víkendech. „Je to sice rutinní, ale čistá práce,“ říká Pavel. Vydělá si dvě stovky na hodinu.

Šéf je s ním spokojen. „Je to pracovitý a spolehlivý kluk. Takoví lidé se těžko shánějí. Mnozí přijdou dvakrát, a pak nic. To nepotřebuju. Na léto mi sem občas nastoupí ještě někdo na výpomoc, ale bez stabilního brigádníka bych to jen těžko zvládal,“ dodává.

On sám led rozváží a většinou je celý den pryč, i o víkendech. Týdně naloží do chladírenského auta tuny ledových kostek a ty také na ramenou roznosí po gastro provozech. A Pavel mezitím pytluje a pytluje, zvlášť teď v létě, které patří festivalům a dovolenkářům.

MPSV: V Česku už pracuje 78 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, hlavně žen

Stalo se

To patnáctiletá Andrea, která žije nedaleko Poličky, letos půjde uklízet a povlékat postele do chatek a apartmánů jednoho z hotelů u Sněžného na Vysočině.

„Už se na to těším. Poprvé bych letos měla jet s tetou k moři, ale naši počítají každou korunu, takže část pobytu budu splácet. Měla bych mít 150 na hodinu,“ říká Andrea.

S podobným výdělkem počítá jen o rok starší Dominik z Prahy. Loni brousil staré dodávky za stovku na hodinu a prodával v Praze třešně ve stánku ovocnářů od Hradce Králové. U nich si už loni vydělal přece jen o něco více, a ještě dostal pytlík třešní.

Loni si v úhrnu vydělal 5000 korun za týden, ovšem ráno vstával v pět a vracel se kolem šesté.

„Letos bych rád znovu šel alespoň na týden na trhy. Baví mě obsluhovat a mluvit se zákazníky. Letos je ale všechno dražší, tak by i brigáda měla hodit víc,“ konstatuje Dominik.

Většina chce víc

Brousit staré dodávky se mu už nechce, protože, jak říká, na dílně byl skoro celý den sám, domů se vracel barevný od ucha až k uchu a šéf nechtěl peníze vyplácet hned, ale až u další směny, aby si zajistil, že mu mladí přijdou.

Polovina zahraničních absolventů českých VŠ tu kvůli práci zůstává, zjistil průzkum

Věda a školy

Letos půjde na brigádu více než polovina mladých ve věku od 15 do 27 let. Šest z deseti z nich ale není spokojeno s nabízenou výší výdělku. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos mezi 500 respondenty.

Hned po penězích je pro mladé brigádníky důležitý přátelský kolektiv a flexibilita v plánování směn.

Nejčastěji mají zájem o manuální práce (29 %), různé pozice v administrativě (24 procent) či ve službách a gastronomii (34 %).

Vedle výdělku zájemci očekávají, že jim brigáda přinese zkušenosti, které budou moci zúročit v dalším zaměstnání (58,4 procenta). Třetina mladých použije peníze na cestování.

Z portálu Jobs.cz vyplývá, že stabilní hlad po brigádnících mají například McDonald’s, Česká pošta, obchodní řetězce Tesco, Albert, Penny Market, Billa či drogerie Teta.

U řady těchto nabídek ale firmy nezveřejňují, kolik peněz nabízejí. McDonald’s uvádí, že bere brigádníky od 15 let, ale třeba pošta požaduje už starší lidi se středoškolským vzděláním.

Přes 70 britských firem testuje čtyřdenní pracovní týden

Ekonomika

Například Datart v Liberci nabízí brigádníkům starším 18 let 120 korun na hodinu, zato firma Rengl za víkendový výlep plakátů v Českých Budějovicích 170 Kč/hod, a ve Frýdku-Místku dokonce 180 korun na hodinu.

Společnost SC & C zase hledá lidi starší 18 let na výzkum veřejného mínění v Ústí nad Labem a Českých Budějovicích.

Pracovní nástroj je telefon nebo tablet, ve kterém se vyplňuje s respondenty dotazník. Firma platí za jeden vyplněný dotazník 150 Kč. Pokud brigádník má už respondenta, vyplnění trvá čtvrt hodiny.

To začínající firma z Liberce pod heslem „hledá se tlapkovod“ hledá brigádníky, kteří zajistí u sebe doma hlídání psa či kočky a postarají se o jejich základní potřeby. Nabízí hodinovou odměnu 100 až 300 Kč „podle zkušeností“.

Anketa

Chodili jste či chodíte jako studenti na letní brigády?
Ano, nejen o prázdninách, ale i přes rok
51,6 %
Jen o prázdninách
29,7 %
Byl/a jsem jen jednou
5,3 %
Ne
13,4 %
Celkem hlasovalo 6983 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám