Hlavní obsah

Bramborám virus neuškodil a déšť pomohl

Právo, Stanislav Ptáčník

Déšť a chladnější počasí z posledních týdnů prospěly tuzemským bramborářům. A to jak pěstitelům raných odrůd v Polabí, tak i pozdních konzumních brambor na Vysočině či na jihozápadě Čech. Úroda brambor se zatím rýsuje nadějně, jarní mrazy ani koronavirová pandemie bramborám neuškodily. Informovali o tom zástupci pěstitelů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sklizeň raných brambor se v minulých dnech už naplno rozběhla. České brambory z nové sklizně by měly být na pultech o něco levnější než v současnosti prodávané rané i konzumní brambory z dovozu.

Brambory patří k těm komoditám, u nichž Česko už řadu let není soběstačné

Podle Josefa Králíčka, předsedy Českého bramborářského svazu (ČBS), by se ceny českých raných brambor v obchodech mohly pohybovat do 20 korun za kilogram. Rané brambory dovážené z Egypta či z Maroka jsou asi o pětikorunu dražší, čerstvostí i chuťově ale podle odborníků za tuzemskými zaostávají. Ceny pozdních konzumních brambor, které jsou aktuálně na trhu, jsou podle místopředsedy ČBS Vlastimila Rasochy kolem 30 korun za kilo i více.

Brambory patří k těm zemědělským komoditám, u nichž Česko už řadu let není soběstačné. Míra soběstačnosti se v posledních letech pohybuje okolo 70 procent. V praxi to bývá tak, že tuzemské brambory se vyprodají už na jaře a čas do nové sklizně vyplňují dovozy, hlavně z Německa, Francie, Nizozemska či Polska. „Jsme závislí na dovozech, což se v jarních měsících projevuje růstem cen,“ dodal Rasocha.

Až 85 procent potravin v obchodech má být českých, navrhují poslanci

Ekonomika

Velké výkyvy ve sklizni a v cenách, ale i potíže s odbytem v obchodních řetězcích vedly k poklesu výměry brambor v ČR. V loňském roce se v zemědělském sektoru pěstovaly na 23 tisících hektarů, z toho pozdní konzumní brambory na 14 tisících hektarů.

Na dalších více než šesti tisících hektarů si je pěstují zahrádkáři a malopěstitelé pro vlastní potřebu.

Celková sklizeň brambor loni dosáhla 756 tisíc tun a patřila k průměrným. Jejich spotřeba na hlavu a rok se v ČR podle statistik pohybuje okolo 68 kilogramů. Usuzovat, jak bude situace vypadat po letošní sklizni, je podle bramborářů zatím předčasné. Celosvětová pandemie ale situaci na trhu zřejmě ovlivní.

Květák za stovku? Při omezení na hranicích nic nemožného

Ekonomika

„Největší pěstitelské země v Evropě vyrábějí obrovské množství hranolků, které vyvážejí do celého světa. Kvůli uzavření hranic se odbyt zastavil v Číně, brambory se na čas staly nedostatkovým zbožím i v USA.

Kam zamíří přebytky

Odrůdy určené k výrobě hranolků a chipsů mají odlišné vlastnosti než ty určené ke konzumu. Nedojde-li k oživení odbytu, některé země se budou snažit s podporou vlád přebytky za nižší ceny vyvážet, kam se dá,“ řekl Rasocha. To by pak mohlo postihnout i naše pěstitele.

Ministerstvo zemědělství řadí brambory mezi takzvané citlivé komodity a snaží se jejich pěstitele a zpracovatele motivovat k tomu, aby plochy osázené bramborami dál neklesaly.

Brambory obsahují velmi kvalitní bílkoviny, které ocení svaly

Zdraví

Od příštího roku by bramboráři měli získat nový dotační titul, a to v rámci programu jakosti Q CZ. Návrh programu již byl odeslán k notifikaci Evropské komisi. Investiční podpory v rámci Programu rozvoje venkova se zaměřují mj. na výstavbu skladů či na zpracování brambor.

Reklama

Výběr článků

Načítám