Hlavní obsah

Benzin i nafta zlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic začínají pomalu klesat. Podle analytiků by v nejbližších týdnech díky poklesu cen ropy na světových trzích měly benzin i nafta zlevnit až o dvě koruny na litr.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve středu stál podle společnosti CCS v Česku Natural 95 v průměru 47,91 Kč a nafta 48,13 Kč, když oproti předchozím dnům zlevnily o haléře na litr.

„Vývoj je nyní pro řidiče příznivý, protože cena severomořské ropy Brent výrazně klesla. Nyní se pohybuje kolem sta dolarů za barel, když ještě koncem června to bylo přes 115 dolarů. To se projeví v koncových cenách,“ řekl ve čtvrtek Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Zároveň podle něj trochu klesly marže rafinérií. Dá se tak očekávat, že v nejbližších dvou týdnech by se ceny u pump mohly snížit o více než 50 haléřů na litr, pokud by cena ropy zůstala na stávající úrovni, mohlo by podle Tomčiaka zlevnění za červenec určitě přesáhnout korunu za litr.

Vývoj je nyní pro řidiče příznivý, protože cena severomořské ropy Brent výrazně klesla
Boris Tomčiak, analytik

Ještě optimističtější je hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Ceny ropy klesají v obavách z globální recese a zůstanou na této úrovni v následujících dvou týdnech. Očekával bych zlevnění o 1,50 až 2 Kč na litr. I když koruna oproti dolaru oslabuje, dochází k citelnému zlevňování cen i v korunové hodnotě,“ řekl Právu.

Benzin i nafta nepatrně zlevnily

Ekonomika

Poptávka bude nižší

Snížení cen ropy je podle Tomčiaka reakcí na prognózy globálního růstu a spotřeby, kdy vysoké ceny energií způsobují zpomalování ekonomického růstu ve světě i spotřeby pohonných hmot. „Nabídka se navíc zvyšuje, když ropný kartel OPEC bude navyšovat produkci a ve Spojených státech a Kanadě i Brazílii produkce roste. Cena ropy by se na úrovni kolem sta dolarů za barel mohla stabilizovat,“ řekl Tomčiak Právu.

„Už bych při současném ochabování poptávky neočekával, že by cena ropy mohla vystřelit někam ke 130 dolarům za barel,“ dodal.

Kovanda upozornil na to, že ceny ropy a plynu, které měly dříve tendenci se pohybovat stejným směrem, se v poslední době od tohoto trendu vzdálily.

Některým slovenským benzinkám docházejí pohonné hmoty

Ekonomika

„Nyní dochází k odpojení cen ropy a plynu. Může se to ještě více projevit, protože je obava z nedostatku plynu, který může nastat z důvodu údržby plynovodu Nord Stream 1 od příštího týdne, a z toho, že jej poté Rusko neobnoví naplno. To by evropskou ekonomiku ještě přiblížilo k recesi a oslabení poptávky po pohonných hmotách, a tedy i k poklesu cen pohonných hmot,“ doplnil.

Jak se vyvíjely ceny pohonných hmot

datumbenzinnafta
6. 7. 202133,03 Kč30,99 Kč
2. 1. 202235,97 Kč34,95 Kč
3. 3. 202247,08 Kč49,57 Kč
6. 7. 202247,91 Kč48,13 Kč
Zdroj: CCS

Výběr článků

Načítám