Hlavní obsah

Benzin a nafta jsou nejdražší v historii, ceny navíc poletí dál vzhůru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině už se začíná projevovat i na cenách pohonných hmot v Česku, ty jsou na historických maximech. V pondělí se nejprodávanější benzin Natural 95 prodával průměrně za 38,82 koruny za litr. Cena nafty rovněž překročila 38 Kč, řidiči ji tankovali v průměru za 38,05 Kč za litr, ukázala data společnosti CCS, jež ceny sleduje.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR od 24. února

Článek

Za posledních pět dní, tedy ode dne, kdy Rusko vpadlo na Ukrajinu, zdražil v Česku benzin průměrně o 1,34 Kč. Cena nafty vyletěla nahoru ještě více, konkrétně o 1,6 Kč.

Pro porovnání, za posledních pět dní před válkou, tedy od 19. do 23. února, stoupla cena benzinu jen o desetník, nafta o 16 haléřů.

Je tak třeba počítat s růstem cen pohonných hmot znatelně nad úroveň 40 korun za litr, potenciálně až do pásma 45 až 50 korun za litr, a to ještě v měsíci březnu.
Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank

Na výrazné zdražování pohonných hmot má pochopitelně vliv rostoucí cena ropy na světových trzích a oslabování koruny. „Korunová cena barelu ropy Brent v pondělí vyskočila až na takřka 2360 korun, nejvíce v historii, jak plyne z dat Bloombergu. Tato cena zohledňuje jak růst dolarové ceny barelu Brentu, jež momentálně odpovídá zhruba 100 dolarům, tak i oslabování koruny vůči dolaru,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Benzín i nafta rychle zdražují

Ekonomika

Kvůli těmto vlivům jsou tak aktuální ceny v Česku rekordní. „Průměrná cena překonala dosud rekordní cenu ze 13. září 2012, kdy se benzin prodával za 38,56 koruny za litr. Na dějinném maximu byla v pondělí také cena nafty. Ta se vůbec poprvé prodávala průměrně za více než 38 korun za litr,“ dodal Kovanda.

Řidiči by navíc měli počítat s tím, že zdražování jen tak neustane. Naopak zvyšování ceny může ještě urychlit Rusko, pokud v rámci svých odvetných sankcí omezí dodávky plynu či ropy do Evropy.

„Je tak třeba počítat s růstem cen pohonných hmot znatelně nad úroveň 40 korun za litr, potenciálně až do pásma 45 až 50 korun za litr, a to ještě v měsíci březnu, pokud situace kolem ruských dodávek eskaluje,“ dodal Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám