Hlavní obsah

Benzín i nafta rychle zdražují

Ceny pohonných hmot v Česku nyní rostou mimořádným tempem a ještě během tohoto týdne by mohly dosáhnout 40 korun za litr. Na některých čerpacích stanicích se už o tomto víkendu prodával litr benzinu za více než 40 Kč.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pohonné hmoty zdražují nejvýrazněji od roku 2010 a je třeba počítat s tím, že už v nadcházejícím týdnu můžou vyskočit k úrovni 40 korun u benzínu i nafty. Dost pravděpodobně porostou nadále nad tuto úroveň,“ řekl Právu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Zatímco ještě v pátek stál podle společnosti CCS litr benzínu v průměru 37,78 koruny, v neděli už to bylo 38,30 Kč. Během jednoho dne tak podražil v průměru o 43 haléřů na litr. Nafta zdražila dokonce ještě výrazněji než benzín, o 65 haléřů na litr, a to na průměrných 37,51 Kč/l.

Bartuška: Musíme se připravit i na zastavení dodávek ropy a plynu z Ruska

Ekonomika

„Po pondělním otevření trhů dojde k nárůstu nejistoty, co se týče dodávek ropy a plynu z Ruska, a to její cenu požene nahoru. Pod tlakem se navíc nachází koruna, a oba tyto faktory zapůsobí na růst cen pohonných hmot,“ dodal Kovanda.

Rostou ceny obilí, hliníku i palladia

Ceny pšenice po ruském útoku na jejího významného producenta Ukrajinu dramaticky rostou.

Za bušl (zhruba 27 kg) se podle serveru Kurzy.cz v pátek platilo 189 Kč, když ještě minulou sobotu to bylo kolem 170 Kč. Hliník po zahájení invaze zdražil až nad 3500 dolarů (77 tisíc Kč) za tunu, poté jeho cena klesla k 3400 dolarům (75 tisíc Kč), byla tedy asi o 100 dolarů vyšší než začátkem minulého týdne.

Zdraží i pečivo, Ukrajina zásobuje Evropu obilím

Ekonomika

Zdražuje i palladium, které z ceny kolem 1170 Kč za gram v prosinci 2021 stouplo až na současných 1665 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám