Hlavní obsah

Banky: Pokud se zastaví dodávky ruského plynu a ropy, Německo čeká hluboká recese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pokud se zastaví dodávky ruského plynu a ropy, bude Německo čelit hluboké recesi a inflaci, která bude nejvyšší od druhé světové války. Tvrdí to německá bankovní lobby BDB. Už nyní kvůli ozbrojenému konfliktu na Ukrajině hospodářský růst prudce oslabí na zhruba dvě procenta, předpokládá šéf Deutsche Bank Christian Sewing, který stojí v čele BDB.

Foto: Scholz Markus, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Situace by byla ještě horší, kdyby byl zastaven dovoz nebo dodávky ruské ropy a zemního plynu. Výrazná recese v Německu by pak byla prakticky nevyhnutelná,“ řekl Sewing.

Současně tlačí na Evropskou centrální banku (ECB), aby zasáhla proti inflaci. „Signál je urgentně zapotřebí,“ řekl Sewing.

ECB usiluje o to, aby inflace v eurozóně ve střednědobém horizontu činila dvě procenta.

Německo se letos zbaví závislosti na ruském uhlí a možná ropě, uvedl ministr

Válka na Ukrajině

V březnu ale byla míra inflace v zemích platících eurem na rekordních 7,5 procenta. V Německu, které je největší ekonomikou eurozóny, vystoupila minulý měsíc na 7,3 procenta a byla nejvýše od znovusjednocení země v roce 1990.

Studie poradenské společnosti Deloitte varuje dokonce před nejhorší poválečnou inflací. Ta by podle ní mohla nastat, pokud by se boje na Ukrajině protáhly hluboko do příštího roku.

V takovém případě by německá ekonomika, která loni rostla o 2,9 procenta a na níž je závislá řada českých firem, letos přidala jen 0,6 procenta, zatímco inflace by se vyšplhala na 8,3 procenta.

Platit za plyn v rublech? To ve smlouvě není, odmítají Němci Putinova nová pravidla

Ekonomika

Tak rychle se ceny v Německu nezvyšovaly zatím nikdy od druhé světové války. Přes sedm procent se dostaly jen v 50. letech a v důsledku ropné krize z roku 1973.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám