Hlavní obsah

Automobilka Saab v nesnázích, chce požádat o ochranu před věřiteli

Stockholm

Problémový švédský výrobce automobilů Saab se chystá požádat o soudní ochranu před věřiteli. Informoval o tom švédský rozhlas s odvoláním na několik zdrojů. Firma Saab se k této informaci odmítla vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Článek

Rozhlasová stanice neupřesnila, kdy by měla být žádost o ochranu před věřiteli předložena. Mluvčí společnosti Saab Gunilla Gustavsová uvedla, že firma nadále pracuje na získání potřebných finančních prostředků.

Výroba automobilky Saab byla v dubnu zastavena, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Firma obnovení výroby opakovaně odložila. Se spuštěním produkce podle posledních informací počítá nejdříve na konci srpna.

Není na platy pro zaměstnance

Švédské úřady minulý týden začaly zabavovat části majetku Saabu. Snaží se tak získat peníze na splacení dluhů Saabu vůči dodavatelům a daňové správě, na kterou věřitelé své pohledávky převedli. V poslední době se Saab navíc potýká také s nedostatkem peněz na mzdy zaměstnanců.

Majitelem Saabu je nizozemská společnost Swedish Automobile. Ta se začátkem loňského roku dohodla s americkou automobilkou General Motors (GM), že od ní koupí ztrátový Saab za 400 miliónů dolarů (téměř sedm miliard korun). Dohoda zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám