Hlavní obsah

Analytici reagují na Lipavského: LNG je pro Česko cenová katastrofa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závislosti na ruském plynu se jen tak nezbavíme, a to i přesto, že dodávky zkapalněného plynu (LNG) budou v nadcházejících letech nabírat na větším významu, tvrdí energetičtí analytici oslovení Novinkami. LNG má navíc proti plynu z Ruska zásadní nevýhodu: je dražší. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) přitom krize kolem Ukrajiny ukázala, že Evropa na ruské surovině závislá není.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Vladimir Putin dal během těchto Vánoc nádherný vánoční dárek Evropě, protože nám ukázal, že nejsme závislí na ruském plynu,“ řekl pro agenturu Reuters ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Odkazoval na konec loňského roku, kdy v době rekordních cen plynu na evropském trhu (až 190 eur za MWh) připlula do Evropy flotila tankerů se zkapalněným plynem z USA.

„Cenu vrátilo 30 lodí s LNG, které vlastně najednou viděly, že v Evropě je výhodnější cena než v jiných odbytištích, a ten plyn dodaly,“ řekl Lipavský. Podle něj to je příklad toho, že Rusko si nemůže dovolit využít plyn jako ekonomickou páku.

Lipavský: Putin dal Evropě vánoční dárek. Ukázal, že ruský plyn nepotřebuje

Evropa

Analytik a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor mu sice dává za pravdu v tom, že dodávky LNG zklidnily trh, což nakonec vedlo i ke snížení cen, ovšem není to podle něj hlavní faktor. „Ještě větší roli hraje i fakt, že dosavadní průběh zimy je příznivý, a současná úroveň zásobníků dává dobrou naději, že topnou sezonu přečkáme bez výpadků v dodávkách plynu,“ řekl Gavor Novinkám.

Závislosti na ruském plynu se jen tak nezbavíme

Závislosti na ruském plynu se ale jen díky LNG, který nabírá ve světě na významu, dlouhodobě nezbavíme. Naopak je toho názoru, že plyn z Ruska budeme potřebovat ještě řadu let. „Pokud jsou už mezinárodní potrubní systémy pro přepravu zemního plynu vybudovány, tak z ekonomických, a nezapomínejme i z ekologických důvodů, je výhodné je využívat,“ podotkl.

Poptávka po zemním plynu v Evropě letos klesne. Uhlí je cenově výhodnější

Ekonomika

Právě ekonomické důvody jsou hlavní výhodou ruského plynu oproti tomu zkapalněnému. „Nikdo z evropských dodavatelů nekupuje ruský plyn z lásky k Putinovi, ale jednoduše proto, že je cenově velmi dobře konkurenceschopný, což je docela podstatný parametr v době rekordních cen energií,“ dodal Gavor s tím, že LNG obvykle bývá dražší alternativou dovozu.

Také podle energetického experta společnosti ENAS Vladimíra Štěpána je LNG na vzestupu. Už za tři roky by ho mohlo být do Evropy dodáváno podstatně více, a to nejen z USA, ale i z Austrálie, Kataru a dalších zemí. Nicméně ani tak se podle něj závislosti na ruském plynu nezbavíme, jen ji výrazně snížíme.

Bezpečnostní i cenové nevýhody

I sám Lipavský v rozhovoru pro Reuters upozornil, že nemůžeme být závislí jen na LNG. Podle Štěpána jsou důvody pro to jasné. „Z hlediska bezpečnosti si značně pohoršíme. Když přijde krize, nemusí k nám LNG do vnitrozemí dorazit. Nehledě na to, že i jeho dodavatelé ho budou posílat tam, kde je nejvyšší cena. To je opět nevýhoda LNG. Z tohoto pohledu je lepší kombinace ruského potrubního plynu jako rozhodujícího zdroje a LNG,“ sdělil Novinkám.

Podobně jako Gavor rovněž upozornil na dlouhodobě vyšší cenu LNG v porovnání s ruským plynem, pokud tedy nebereme v potaz jeho aktuální ceny. „Cenově je LNG pro Česko doslova katastrofa. Ruský plyn může být 8 Kč za metr krychlový, LNG za 20 až 25 Kč,“ dodal Štěpán.

Reklama

Výběr článků

Načítám