Hlavní obsah

Koruna je k dolaru nejsilnější za téměř tři roky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká měna v úterý posílila na hodnotu 21,70 koruny za dolar, a je tak vůči této měně nejsilnější za skoro tři roky. Koruně pomohlo posílení eura nad hranici 1,20 dolaru za euro. Vedle ekonomických faktorů k oslabení dolaru podle analytiků přispělo i napětí kolem KLDR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Článek

Evropská měna v úterý dopoledne posílila k dolaru o téměř půl procenta na 1,2026 dolaru za euro, a je tak vůči evropské měně nejsilnější za více než dva roky, napsala agentura Bloomberg.

Ta také upozornila, že posílení eura následovalo několik hodin poté, co KLDR odpálila balistickou raketu směrem na Japonsko. [celá zpráva]

„Dnešní pohyb jde primárně na vrub geopolitice a eskalaci napětí na jihokorejském poloostrově. Protože do konfliktu by bylo primárně zataženo Japonsko spolu se Spojenými státy, euro z toho profituje,” řekl Novinkám hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Vzhledem k tomu, že koruna se k euru drží poměrně stabilně u 26 korun za euro, vede oslabování dolaru vůči euru také k jeho oslabování vůči koruně.

Společné evropské měně podle Vejmělka ale pomáhají i příznivé hospodářské ukazatele. „Zdá se, že evropská ekonomika letos poroste rychleji než americká. Ráno byla publikována německá spotřebitelská důvěra. Ta dosáhla nejvyšší úrovně v historii. Slabý dolar se samozřejmě projevuje i v síle české měny. Dolar tak dnes ráno stojí méně než 21,70 koruny. Takto levný byl pro nás dolar naposledy v říjnu 2014,” dodal.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Historický vývoj kurzu eura k dolaru

Koruna k dolaru posiluje už několik měsíců, třeba v červnu stál dolar přes 23 korun. Zahraniční analytici dávají dlouhodobější oslabování dolaru do souvislosti s dosavadními neúspěchy amerického prezidenta Donalda Trumpa při prosazování slibovaných reforem.

ECB by měla omezit tištění eur

Na druhou stranu euru pomáhá naznačovaná změna politiky Evropské centrální banky (ECB). „Za posilováním eura vůči dolaru stojí především očekávání, že ECB začne ukončovat svou netradiční měnovou politiku, což je podpořeno příznivými makroekonomickými daty z eurozóny a odezněním deflačních rizik,” uvedl ekonom ING Jakub Seidler.

Netradiční politikou je míněno tzv. kvantitativní uvolňování, tedy program nákupu státních dluhopisů. Tisknutím eur ECB podporuje růst ekonomiky a inflace, zároveň ale větší nabídka eur tlačí na oslabování evropské měny.

Reklama

Výběr článků

Načítám