Hlavní obsah

KLDR vypálila raketu nad Japonsko

– Soul/Tokio • Aktualizováno

Raketa, kterou v pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila Severní Korea z místa nedaleko Pchjongjangu, přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu. Informovaly o tom Japonsko a Jižní Korea. Odpálení rakety potvrdil také Pentagon. Podle expertů vystřelila Severní Korea nový typ balistické rakety středního doletu Hwasong-12.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prázdné ulice v HokkaidóVideo: Reuters

 
Článek

O startu rakety okamžitě informovala podle televize NHK japonská vláda, která varovala obyvatele v severním Japonsku, k němuž se střela blížila. Stanice NHK přerušila vysílání a opakovaně vyzývala obyvatele regionu Tóhoku na severovýchodě Japonska, aby se z preventivních důvodů odebrali do podzemních krytů či setrvali ve staticky pevných budovách.

Foto: David Ryneš, Novinky

Odhadovaný dostřel severokorejských raket

Raketa nicméně nakonec skončila v oceánu a podle japonských představitelů nejsou hlášeny žádné škody. Jižní Korea uvedla, že raketa urazila zhruba 2700 kilometrů a dosáhla maximální výšky kolem 550 kilometrů. Podle japonské televize NHK se raketa před dopadem rozlomila na tři části.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Lidé v Tokiu sledují mimořádné zprávy o vypálení severokorejské rakety

Naposledy proletěl nad Japonskem projektil vypálený KLDR v roce 2009, připomněla agentura Reuters. Poprvé to bylo roce 1998. V obou případech ale Pchjongjang uvedl, že šlo o neúspěšný pokus vynést umělou družici na oběžnou dráhu.

Dalším zajímavým aspektem nejnovějšího severokorejského raketového testu je fakt, že raketa byla odpálena z oblasti hlavního města Pchjongjangu. Představitelé jihokorejské rozvědky řekli, že střela byla vyslána z pchjongjangského mezinárodního letiště. K testu mohlo být použito mobilní odpalovací zařízení umístěné na ranveji.

Foto: Kyodo, Reuters

Varování japonské vlády před raketou na mobilním telefonu

Odsouzení testu

Japonský premiér Šinzó Abe označil odpálení rakety za „bezprecedentní, vážnou a významnou hrozbu“. „Učiníme maximum k ochraně lidských životů,“ prohlásil. Abe rovněž telefonicky hovořil s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, se kterým se prý shodl na potřebě zvýšit tlak na Severní Koreu. Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea podle diplomatů v reakci na odpálení rakety požádaly o zasedání Rady bezpečnosti OSN, které by se mělo uskutečnit v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká vojenská základna v JaponskuVideo: Reuters

Jihokorejská ministryně zahraničí hovořila kvůli novému testu se svým americkým protějškem Rexem Tillersonem. Shodli se na vážnosti situace a test odsoudili.

„Jsme plně připraveni na jakoukoli hrozbu ze Severu a neochvějně budeme usilovat o ochranu životů našeho lidu a bezpečnost našeho národa,“ prohlásila jihokorejská vláda podle agentury Jonhap.

Severokorejské hrozby nejsou plané, varuje Rusko

Nejnovější severokorejský raketový test ukazuje, že Pchjongjang může naplnit své hrozby ohledně útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Podle agentury Reuters to v úterý uvedl Konstantin Kosačov, předseda zahraničního výboru Rady federace, horní komory ruského parlamentu: „Pchjongjang ukázal, že jeho hrozby vůči americké základně na Guamu nejsou žádným blufováním."

Podle Kosačova nejnovější severokorejský raketový test svědčí o tom, že rezoluce, kterou Rada bezpečnosti přijala 5. srpna, nedosáhla svého cíle, "protože výsledkem je patová situace mezi KLDR a USA".

Provokace se dala čekat 

Analytici podle agentury AP spekulují o tom, že KLDR mohla testovat novou raketu středního doletu Hwasong-12. Letos úspěšně otestovala nové balistické rakety Hwasong-12 a 14, ale vypálila je skoro svisle, aby neohrozila další země, což ale neukázalo plně dolet střel.

Další severokorejská provokace se podle BBC dala čekat. KLDR v posledních týdnech stupňovala svou rétoriku a hrozila, že vypálí čtyři rakety na americkou základnu Guam. V půlce srpna oznámila, že plán je hotov, ale vůdce Kin Čong-un jej zatím nespustí. [celá zpráva]

Spojené státy přesto neustoupily od účasti na společném cvičení s Jižní Koreou. [celá zpráva]

Navíc v současné době probíhá americko-japonské cvičení na ostrově Hokkaidó.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám