Hlavní obsah

Saúdská Arábie rekordně utáhla kohouty. Ceny ropy přesto klesají

Novinky, bož

Saúdská Arábie v lednu snížila vývoz ropy o téměř čtyři procenta na 7,7 miliónu barelů denně. V pondělí o tom informovala agentura Bloomberg. Údaje ukazují na snahu Saúdské Arábie dostát dohodě zemí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i dalších zemí jako Rusko o postupném omezení těžby a dodávek ropy.

Článek

Saúdská Arábie v lednu těžila 9,75 miliónu barelů denně, což je nejméně od února 2015. Strop těžby pro všechny účastníky dohody je stanoven na 32,5 miliónu barelů denně. [celá zpráva]

Závazek se daří dodržovat především díky tomu, že Saúdská Arábie snížila produkci ropy více, než slíbila. Limit pro Saúdskou Arábii činí 10,058 miliónu denně.

„Jde o jednoznačnou známku toho, že Saúdská Arábie je oddána obnovení rovnováhy trhu,“ uvedl pro Bloomberg londýnský analytik Mohamed Ramady. „Přesto to nemusí stačit, vzhledem tomu, že objem ropy na trhu je stále vysoký,“ dodal.

Přes snahu Saúdů ceny ropy klesají

Cílem snížení produkce a dodávek ropy je zejména zvýšení cen. Ty však v posledních týdnech klesají. Mimo jiné v důsledku těžby v USA, které dohodou nejsou vázány.

Podle nejnovější zprávy o počtu vrtů se tam bude produkce zvyšovat. Společnost Baker Hughes v pátek uvedla, že v USA v tuto chvíli probíhá těžba na 631 vrtech. To je nejvíce od září 2015.

Další zemí, která narušuje záměry OPEC, by mohla být Libye. Libyjská národní ropná společnost oznámila, že se pod její kontrolu brzy dostanou přístavy As-Sidr a Rás Lanúf. Jejich kapacita těžby dosahuje celkem 600 tisíc barelů denně.

Pohonné hmoty v Česku v minulém týdnu zlevnily. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám