Hlavní obsah

OPEC plní dohodu o snížení těžby. Ropa i benzín zdražily

Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v prosinci snížila o 200 tisíc barelů na 34,18 miliónu barelů denně. Zaznamenala tak první pokles od května a sestoupila z rekordních 34,38 miliónu barelů denně, kde byla v listopadu. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters. Ropa zdražuje, cena ropy Brent míří k 60 dolarům za barel. Zdražení benzínu a nafty pocítili i řidiči v Česku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Členové OPEC se koncem listopadu dohodli, že od 1. ledna sníží těžbu na 32,5 miliónu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili cenu suroviny. K dohodě o snížení produkce se připojily rovněž některé významné těžařské země mimo OPEC, například Rusko.

Těžba v Saúdské Arábii, která je klíčovým členem OPEC, v prosinci podle průzkumu agentury Reuters klesla o 150 tisíc barelů denně na 10,45 miliónu barelů denně.

Doba levného benzínu skončila

Agentura Bloomberg, která na pokles těžby OPEC upozornila už ve středu, ale zdůraznila, že k poklesu nejvíc přispěl propad těžby v Nigérii. Kvůli útokům na ropnou infrastrukturu i stávkám přístavních dělníků tam produkce propadla o víc než desetinu.

Méně ropy těžila i Venezuela, naopak mírný růst produkce zaznamenala Libye.

Světové ceny ropy začátkem loňského roku vinou nadbytečných dodávek na trh poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Kvůli dohodě o snížení těžby se vrátily nad 50 dolarů za barel. Ve čtvrtek ropa Brent zdražila na 57 dolarů za barel.

V Česku proto už několik týdnů rostou ceny benzínu i nafty. Průměrná cena benzínu Natural 95 za uplynulý týden stoupla o 35 haléřů na 30,88 koruny za litr. Naftu motoristé natankují za průměrných 30,16 koruny za litr, což je rovněž o 35 haléřů více než před týdnem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám