Hlavní obsah

Americké a arabské aerolinky se přetahují o Trumpovu podporu

Novinky, bož

Americké letecké společnosti a jejich rivalové z Kataru a Spojených arabských emirátů se hádají, koho má podporovat administrativa nového prezidenta Donalda Trumpa. Informoval o tom server CNN Money. Americké aerolinky chtějí, aby si Trump v souladu s heslem Amerika na prvním místě došlápl na jejich arabské konkurenty. Ti tvrdí, že v USA vytvářejí pracovní místa.

Foto: Novinky

Pro aerolinky Emirates je prý Amerika na prvním místě. (na ilustračním snímku evropský Airbus A380)

Článek

Společnosti American Airlines, Delta Airlines a United Airlines vyzvaly Trumpovu administrativu, aby přezkoumala dohody s jejich konkurenty Emirates, Etihad a Qatar Airways, které jim umožňují volně létat do kterékoliv americké destinace.

Podle amerických aerolinek jejich konkurenti těží z nespravedlivých výhod, které spočívají ve vládních dotacích kolem 50 miliard dolarů (1,27 biliónu korun).

Amerika na prvním místě

Akbar Al Baker, šéf Qatar Airways, poznamenal, že arabské aerolinky se heslem Amerika na prvním místě řídí už dlouho. Podle něj by se Trump měl snažit tyto společnosti podporovat.

„Vždy dáváme Ameriku na první místo, zásadně objednáváme pro své aerolinky zboží vyrobené v Americe – na rozdíl od jiných, kteří dělají velké objednávky u evropských, brazilských a kanadských výrobců,“ zdůraznil šéf katarských aerolinií.

Zároveň uvedl, že by uvítal, kdyby nezávislá třetí strana prošetřila tvrzení o nespravedlivých dotacích.

I šéf dubajských aerolinek Emirates šejk Ahmed ibn Saíd Al Maktúm v rozhovoru trval na tom, že jeho společnost heslo Amerika na prvním místě už dávno naplňuje. „Skutečně chceme vytvořit více pracovních míst ve Spojených státech a podporovat místní ekonomiku,“ uvedl v rozhovoru pro CNN.

Boeingy za 3,6 biliónu

„Denně dopravíme do USA zhruba 4000 lidí, investovali jsme 140 miliard dolarů (3,56 biliónu korun) a podpořili vznik více než miliónu pracovních míst,“ nechal se slyšet Al Maktúm.

Těchto 140 miliard měly Emirates od roku 1991 zaplatit za 346 letadel Boeing 747. Právě jejich výroba, ale i servis a oprava, měla vytvořit zmíněná pracovní místa.

Aerolinky Etihad z emirátu Abú Zabí zase měly jen v roce 2016 podpořit vytvoření více než 100 tisíc pracovních míst a do americké ekonomiky přispět deseti miliardami dolarů (zhruba 254 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám