Hlavní obsah

Trump pohrozil General Motors: Buď se vrátíte do USA, nebo zaplatíte

• Aktualizováno
Novinky, bož

Nastávající americký prezident Donald Trump pohrozil v úterý na Twitteru automobilce General Motors, že pokud bude model Chevrolet Cruze vyrábět v Mexiku a nikoliv v USA, uvalí na něj „velkou dovozní daň”. Upozornil na to server Bloomberg. Trump v kampani sliboval uvalit na dovoz výrobků amerických firem vyrábějících v zahraničí 35procentní clo nebo daň.

Foto: ČTK/AP

Nastupující americký prezident Donald Trump

Článek

„General Motors posílá model Chevy Cruze vyrobený v Mexiku bezplatně přes hranice americkým prodejcům. Začněte vyrábět v USA, nebo zaplaťte vysokou dovozní daň!” vzkázal Trump automobilce na Twitteru.

Automobilka v reakci uvedla, že vozy Chevrolet Cruze prodávané na americkém trhu, vyrábí na území USA.

Na Trumpův tlak na americké firmy, aby nepřenášely výrobu za hranice, reagovala také automobilka Ford, která podle listu The Financial Times v úterý oznámila, že upustila od plánu vybudovat novou továrnu v Mexiku za 1,6 miliardy dolarů. Část těchto peněz použije na modernizaci stávajících linek v USA.

Trump nedávno uzavřel dohodu s výrobcem klimatizace Carrier, kterého opakovaně kritizoval. Budoucí prezident společnost přesvědčil, aby 1100 pracovních míst z Indiany nepřesouvala do Mexika. Firmě výměnou slíbil daňové pobídky v celkové výši přesahující sedm miliónů dolarů (zhruba 178 miliónů korun). [celá zpráva]

Trump v prezidentské kampani dlouhodobě kritizoval americké společnosti, které vyrábí zboží kvůli nižším nákladům v Mexiku a následně je dováží zpět do USA. Opakovaně pohrozil zavedením 35procentní dovozní daně, respektive cla. [celá zpráva]

„Pokud by opravdu došlo k omezení levného dovozu z Mexika a zvýšení domácí výroby, znamenalo by to jen špatnou zprávu pro amerického spotřebitele. Musel by totiž v koncových cenách dražší výrobu uhradit,“ řekl už dříve Novinkám analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám