Hlavní obsah

Trump si vybral ministra financí. Pracoval pro Sorose a Goldman Sachs

Novinky, bož

Zvolený americký prezident Donald Trump si už zřejmě vybral svého ministra financí. Podle všeho by se jím měl stát finančník Steven Mnuchin. Stanice CNBC ve středu sdělila, že jí Mnuchin tuto informaci potvrdil.

Foto: Mike Segar, Reuters

Steven Mnuchin pracoval pro Goldman Sachs a George Sorose, na nichž Trump v kamapni nenechal nit suchou.

Článek

Třiapadesátiletý Mnuchin je podle listu New York Times pevně svázán s Wall Streetem, nemá však žádné politické zkušenosti a nikdy nezastával vládní funkci. Pracoval pro velkou investiční banku Goldman Sachs a multimiliardáře George Sorose.

Právě vůči Sorosovi a šéfovi Goldman Sachs Lloydu Blankfeinovi se přitom Trump vymezil v reklamním spotu několik dní před volbami. Jeho odpůrci ho kvůli tomu obviňovali z antisemitismu. V každém případě Mnuchin patří přesně k těm elitám, proti nimž se Trump v průběhu kampaně vymezoval.

Jak podotkl server Bloomberg, pokud Mnuchinovu nominaci podpoří Senát, ovládaný republikány, stane se už třetím ministrem financí za posledních dvacet let, který pracoval pro Goldman Sachs. Podle Bloombergu nejsou příliš známé jeho názory na úrokové sazby, fiskální politiku nebo inflaci.

Mnuchin by měl hrát významnou roli při tvorbě vládní politiky v oblasti investic do infrastruktury a v oblasti daní. Obě oblasti tvořily významnou část Trumpových předvolebních slibů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám