Hlavní obsah

Turecku se propadly příjmy z cestovního ruchu, turisty vyděsil puč a terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjmy z turistiky v Turecku se ve třetím čtvrtletí meziročně propadly o 33 procent na 8,28 miliardy dolarů (204 miliard korun). V pondělí to oznámil turecký statistický úřad. Na příjmy měly negativní dopad bezpečnostní obavy po sérii teroristických útoků v zemi.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Zájem turistů o Turecko podkopal například červencový pokus o vojenský převrat.

Článek

Zájem turistů o Turecko podkopal například červnový teroristický útok na istanbulském letišti či červencový pokus o vojenský převrat. [celá zpráva] Turecký turistický sektor se dostal pod tlak také kvůli napjatým vztahům s Ruskem.

Turecko dříve patřilo k nejoblíbenějším destinacím ruských turistů. Vztahy mezi Ruskem a Tureckem se prudce zhoršily poté, co loni v listopadu turecká armáda sestřelila ruský vojenský letoun. [celá zpráva]

Rusko v reakci na tento incident zakázalo domácím leteckým společnostem nabízet zájezdy do Turecka. Letos v létě se ale vztahy mezi Ruskem a Tureckem začaly postupně zlepšovat. Ruský prezident Vladimir Putin po srpnovém setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem uvedl, že prioritou pro Rusko a Turecko je návrat k předkrizovým poměrům. Krátce poté Rusko zrušilo zákaz charterových letů do Turecka.

Předseda představenstva a výkonného výboru společnosti Turkish Airlines Mehmet İlker Aycı v září uvedl, že aerolinky kvůli červencovému pokusu o puč ztratily pasažéry, ale situace se lepší. Původně plánovaného letošního cíle však společnost nedosáhne. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám