Hlavní obsah

Turecké aerolinky se z propadu způsobeného pučem vzpamatují, tvrdí jejich šéf

Novinky, Vojtěch Pospíšil (Istanbul)
Istanbul

Předseda představenstva a výkonného výboru společnosti Turkish Airlines Mehmet İlker Aycı na pátečním setkání s novináři v Istanbulu uvedl, že aerolinky kvůli červencovému pokusu o puč sice ztratily pasažéry, ale situace se rychle lepší. Původně plánovaného letošního cíle však společnost nedosáhne.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Mehmet İlker Aycı

Článek

„Přišli jsme o velký počet rezervací. Bylo to 20 až 25 procent,“ uvedl Aycı s tím, že zotavení po neočekávané červencové události se ukazuje jako rychlejší, než se původně čekalo. „My Turci jsme králové návratů,“ dodal a jako příklad v nadsázce uvedl evropský fotbalový šampionát v roce 2008, kde turecká reprezentace uspěla díky gólům v závěrech zápasů.

I přes zlepšení však aerolinky nebudou mít letos tak výrazný nárůst v počtu pasažérů. Aycı řekl, že se za letošní rok původně očekávalo 70 miliónů přepravených cestujících, aktuálně se však počítá s 63,5 miliónu.

„Jedná se o nárůst o 4,5 procenta proti loňskému roku. Je to málo, protože jsme zvyklí na dvojciferné tempo růstu. I tak to ale považuji za dobrý výsledek,“ dodal Aycı.

V nezvykle politickém projevu komentoval i samotný pokus o puč. Předtím by si prý nikdy nedokázal představit, že v jeho zemi může k něčemu takovému dojít. Jako organizátora puče jmenoval v USA žijícího Fethullaha Gülena a jeho hnutí Hizmet označil za teroristickou organizaci.

Připomněl nové letiště

Dále nezapomněl poděkovat předchozímu vedení společnosti, které se v době krize rozhodlo nakoupit větší množství letadel, což se aerolinkám v současnosti obrovsky vyplácí. Aktuálně mají aerolinky 333 letadel, Aycı však při svých představách o budoucnosti mluvil až o 500členné flotile.

V růstu spoléhá i na nové istanbulské letiště, které by v první fázi mělo odbavit 90 miliónů pasažérů, v té druhé pak až 150 miliónů. Jeho otevření je naplánováno na rok 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám