Hlavní obsah

Turecký pilot se přiznal, že bombardoval parlament

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký kapitán letectva Hüseyin Türk se přiznal, že na příkaz generála Hakana Evrima bombardoval se svou stíhačkou F-16 budovu tureckého parlamentu. Ve středu to uvedl list Hürriyet.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecká stíhačka F-16 po vzletu ze základny Incirlik

Článek

„Já jsem bombardoval Velké národní shromáždění Turecka jako svůj cíl na rozkaz svých velitelů,“ řekl Türk při výslechu. Dodal, že jednal na rozkaz brigádního generála Hakana Evrima, který velel letecké základně Akinci u Ankary. Vypověděl, že bomby shodil podle rozkazu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z tureckého parlamentu zbyly jen troskyVideo: Reuters

Dodal, že se kvůli plánu útoku setkal na briefingu s podplukovníkem Hakanem Karakuşem a majorem Mustafou Azimetlim. Ti mu dali souřadnice budovy.

Po neúspěšném pokusu o puč bylo 105 pilotů propuštěno z armády a zadrženo, pět jich stanulo před soudem. Ve vazbě zůstávají Türk a Halil Ibrahim G., ostatní byli podmínečně propuštěni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje při pokusu o převrat vážně poškodily parlament v AnkařeVideo: AP

Podle listu na parlament nalétlo více strojů, jejichž bomby budovy vážně poškodily. Není ale jasné, kdo pilotoval další F-16.

Vzbouřenci chtěli kontaktovat Gülena 

Evrim podle listu Hürriyet údajně také chtěl, aby se zadržovaný náčelník štábu Hulusi Akar telefonicky spojil s duchovním Fetullahem Gülenem. Právě Gülena považuje turecký prezident za iniciátora převratu, ten to ale tvrdě odmítá.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Muslimský duchovní Fethullah Gülen

„Evrim mi řekl, že bych mohl hovořit s Gülenen, jestli chci,“ vypověděl Akara s tím, že to odmítl. „Řekl jsem, že nechci mluvit s nikým.“

Jeho výpověď ale ukazuje, že Gülen žádný převrat neřídil, když pučisté hledali někoho, kdo by s ním jednal.

Stíhání pučistů musí být v souladu se zákonem

Turecko musí pohnat k odpovědnosti osoby spojené s nezdařeným červencovým pokusem o převrat, musí to však být v souladu se zákony a lidskými právy, řekl ve středu v Ankaře generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland.

Na tiskové konferenci, kterou uspořádal společně s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem, podle agentury Reuters rovněž poukázal na to, že Evropa dost dobře nerozumí rozsahu, v jakém se infiltrovala údajná tajná síť do státních institucí, do armády a justice.

"Chtěl bych říct, že v Evropě není moc jasné, jaké výzvy to vyvolalo v demokratických institucích a ve státních úřadech Turecka," citovala šéfa Rady Evropy agentura AP.

V Turecku bylo po puči propuštěno přes 70 000 státních zaměstnanců včetně tří tisíc soudců a prokurátorů, tisíce lidí jsou ve vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám