Hlavní obsah

Prodej nových aut v červenci poprvé od konce loňského roku klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nových osobních aut od ledna do července vzrostl meziročně o 12,5 procenta na 151 517 vozů. Samotný červencový prodej ale poprvé od konce loňského roku klesl. Oproti předchozímu měsíci byl nižší o 27,1 procenta, meziročně klesl o 12,5 procenta, oznámil ve středu Svaz dovozců automobilů (SDA).

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejprodávanější značky aut

Článek

První je značka Škoda, která za sedm měsíců meziročně zvýšila odbyt o 32,4 procenta na 49 088 vozů. V červenci ale registrace nových vozů značky Škoda klesly proti loňsku o 1712 na 5430 vozů.

Podle šéfa prodeje Luboše Vlčka bylo příčinou to, že v prvním prázdninovém měsíci byla v automobilce Škoda Auto mimořádná třítýdenní celozávodní dovolená z důvodu údržby a přípravy výrobních linek na nové modely.

„Vlivem státních svátků a víkendů byl letošní červenec zároveň i o tři pracovní dny kratší než ten loňský," dodal.

Za Škodou Auto skončil Volkswagen s růstem o 9,9 procenta na 15 030 vozů. Třetí Hyundai zvýšil počet prodaných aut o 7,9 procenta 12 028 vozidel. Na dalších místech skončily Ford, Dacia a Renault.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejprodávanější modely aut

Nejprodávanějšími modely jsou Škoda Octavia, Fabia, Superb, Rapid a Hyundai i30.

Víc než 74 procent aut koupily firmy. Benzínový motor mělo přes 54 procent vozů a necelých 43 procent mělo dieselový.

Registrace dovážených ojetých osobních aut letos do července meziročně vzrostly o devět procent na 12 706 vozů, přičemž podíl vozidel starších deseti let činí víc než 50 procent, uvedlo SDA.

Reklama

Výběr článků

Načítám