Hlavní obsah

Provozovatel energetické přenosové soustavy vydělal za první čtvrtletí 713 miliónů

Praha

O půl procenta, tedy na 713 miliónů korun, vzrostl v letošním 1. čtvrtletí meziročně zisk provozovateli energetické přenosové soustavy ČEPS. Jde o částku před zdaněním. Výnosy z takzvaných systémových služeb naopak klesly o 9,6 procenta na zhruba 1,5 miliardy korun. Ve středu o tom informovala mluvčí společnosti Barbora Peterová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nižší objem tržeb za systémové služby je aktuálně způsoben změnou vykazování v systému. Také se mění způsob doúčtování u distribučních společností. Předpokládáme, že k vyrovnání dojde v průběhu roku a zvláště pak na jeho konci," uvedl předseda představenstva ČEPS Jan Kalina.

Systémové služby jsou činnosti, které ČEPS vykonává pro udržení rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny, a to v každém okamžiku. Prostředkem pro jejich zajištění jsou podpůrné služby, pomocí kterých lze regulovat rozdíly mezi výrobou a spotřebou. ČEPS tyto služby nakupuje, protože ze zákona nesmí vlastnit žádné zdroje elektrické energie.

Firma dále uvedla, že situace v přenosové soustavě byla v prvních třech měsících letošního roku relativně klidná, přeneseno bylo celkem 16 289 gigawatthodin elektrické energie.

Česko trápí nápor z Německa

Společnost pokračuje v investicích do přenosové soustavy. Uvedla, že stěžejními stavbami letošního roku jsou nové vedení Horní Životice - Krasíkov a výstavba transformátorů v rozvodně Hradec u Kadaně.

Výstavba transformátorů byla zahájena loni na jaře a měla by být dokončena na konci letošního roku. ČEPS do ní vloží přes dvě miliardy korun. Důvodem stavby jsou především nápory elektřiny z Německa, které Česko dlouhodobě trápí.

Společnost ČEPS působí v ČR jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence od Energetického regulačního úřadu. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 41 rozvoden s 71 transformátory.

Kalina je předsedou představenstva ČEPS od letošního dubna. Nahradil Vladimíra Tošovského, který byl odvolán dozorčí radou firmy. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu český stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám