Hlavní obsah

Time Warner pomůže majiteli Novy s dluhy, akcie míří nahoru

Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME) v pondělí oznámila, že se s majitelem Time Warner dohodla na refinancování části dluhopisů. Akcie CETV na pražské burze ráno posilovaly až o devět procent.

Foto: TV Nova

Boční pohled na studio TV Nova

Článek

CME, která v Česku vlastní televizi Nova a další stanice, vzrostl v loňském roce provozní zisk o 28,7 procenta na 122,8 miliónu USD (2,9 miliardy korun).

Firmě pomohl růst příjmů z reklamy a kontrola nákladů, uvádí se v pondělním prohlášení.

Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zisk zvýšil až o 53 procent. Čisté příjmy se snížily o 11 procenta na 605,8 miliónu USD (14,8 miliardy korun), bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů však stouply o šest procent. Stejným tempem rostly i příjmy z televizní reklamy.

Analytik: Český trh zklamal

V ČR loni provozní zisk firmě vzrostl o 15,7 procenta na 71,7 miliónu USD (1,7 miliardy Kč). Příjmy firmy loni klesly o 9,9 procenta na 182,6 miliónu USD. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů však příjmy stouply o 6,3 procenta a OIBDA o 35,1 procenta.

„Celkově CME představila o něco slabší výsledky, než trh očekával. Pozitivní zpráva je, že svižným tempem pokračuje oživení na Slovensku a v Chorvatsku, nicméně český trh je jednoznačným zklamáním,“ uvedl ekonom Patria Finance Václav Kmínek.

„Na druhou stranu CME oznámila refinancování svých 'nejdražších' dluhů, což je pozitivní zpráva. CME tak ušetří zhruba 23 miliónů dolarů (560 miliónů korun) úrokových nákladů ročně a prodlouží si i splatnost. Relativně slabé výsledky tak pravděpodobně budou kompenzovány pozitivní zprávou o refinancování dluhopisů a trh pravděpodobně bude reagovat neutrálně či mírně pozitivně,“ dodal Kmínek.

Hlavním akcionářem CME je americká mediální skupina Time Warner. Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka. CME vedle Česka provozuje televize na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a ve Slovinsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám