Hlavní obsah

Evropské burzy zasáhla vlna výprodejů, pražská klesla o tři procenta

Obavy investorů o zdraví globální ekonomiky táhnou ve čtvrtek dolů burzy po celé Evropě, které navázaly na propad z minulého týdne. Pražská burza dopoledne klesla o tři procenta a akcie byly nejlevnější od listopadu 2011.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Burza v Praze před polednem klesala o 2,26 procenta, přičemž ráno otevřela téměř tříprocentním propadem. Více než tři procenta hodnoty odepisují akcie významných hráčů jako Erste Bank a Komerční banka, nedaří se ani pojišťovně VIG či ČEZ.

Západoevropské burzy otevřely čtvrteční obchodování tříprocentním poklesem, v červených číslech otevřely i středoevropské burzy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ze středoevropských burz postihl ve čtvrtek ráno nejvýraznější propad rakouskou burzu, která odevzdávala 3,5 procenta. Maďarská burza ztrácela procento a burza v Polsku klesla o 1,5 procenta.

Evropské burzy podle Patrie ve čtvrtek zareagovaly na středeční projev šéfky americké centrální banky Fed Janet Yellenové, která nedokázala utišit obavy ze zpomalování globálního růstu.

Klesají akcie bank i těžařů

V USA přitom nebyla reakce trhů tak dramatická - index Dow Jones oslabil o 0,62 procenta,  zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,35 procenta.

V Evropě ztrácejí akcie těžařských firem i bankovní tituly. Na francouzské burze se cena akcií Société Générale, matky Komerční banky, propadla o 14 procent v reakci na slabší výsledky.

Evropské akcie naposledy mírně posílily ve středu po sérii sedmi poklesů a jsou nejlevnější za dva a půl roku.

Podle Michala Putny z Patria Online dlouhodobě stojí za propady rostoucí obavy o kondici čínské ekonomiky a slábnoucí efekt nestandardních nástrojů centrálních bank, které pomocí pumpování peněz do ekonomiky hnaly akcie v předchozích měsících nahoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám