Hlavní obsah

Země se chtějí kvůli uprchlíkům víc zadlužit

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státy, které budou mít velké náklady s přijímáním uprchlíků, nebudou muset dodržovat tzv. maastrichtská kritéria ohledně zadlužení a rozpočtového deficitu. Navrhuje to lucemburský premiér Xavier Bettel a pro je i Španělsko nebo Francie. S odkazem na své zdroje to napsal na svém webu německý týdeník Spiegel.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Migranti procházejí kontrolou v Maďarsku

Článek

Lucemburský premiér Xavier Bettel, jehož země nyní přesedá Radě EU, přišel podle týdeníku s návrhem, aby se peníze vypůjčené na řešení uprchlické krize nepočítaly do celkového zadlužení.

Maastrichtská kritéria například stanoví, že výše rozpočtového deficitu nesmí překročit tři procenta HDP. Pokud se tak stane, musí země přistoupit k proceduře snižování deficitu. Strop pro státní dluh stanoví na 60 procentech HDP, toto kritérium ale neplní řada zemí, například u Itálie je přes 130 procent.

Bettel podle zdrojů týdeníku zmírnění pravidel pro zadlužování kvůli uprchlíkům navrhl v pátek při jednání s eurokomisařem pro hospodářské a měnové záležitosti Pierrem Moscovicem. Ten je původem Francouz, právě Francie a Španělsko jsou podle listu pro podobné řešení, zatímco Německo je proti.

Bavorsku hrozí stejný problém

Uprchlická krize by se neměla používat jako nástroj k vynucování dalších věcí,“ nechal se slyšet německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU).

„Uvolňovat pravidla pro hranice deficitu nepovažuji za vhodné,“ řekl šéf německé Bundesbanky Jens Weidmann.

Na druhou stranu s podobnými požadavky začínají přicházet i regionální němečtí politici. Bavorský premiér Horst Seehofer (CSU) o víkendu uvedl, že kvůli přílivu uprchlíků hrozí, že některé spolkové země nebudou schopné plnit stanovené cíle pro zadlužení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám