Hlavní obsah

Wolfgang Schäuble

Foto: Osman Orsal, Reuters
Článek

Železná vůle, cílevědomost, pracovitost a svérázné názory a ideje, které se nerozpakuje prosazovat. Tak je známý Wolfgang Schäuble, bývalý německý ministr financí. Byl ministrem v několika vládách, v parlamentu byl nepřetržitě od roku 1972 a v 90. letech patřil k nejpopulárnějším německým politikům, předstihl v popularitě i tehdejšího kancléře Helmuta Kohla.

Zemřel 27. prosince 2023. Bylo mu 81 let. Schäuble byl od roku 1969 ženatý, zanechal po sobě tři dcery a jednoho syna.

Politické funkce

V politice se začal Schäuble angažovat ještě během svých studií práva a ekonomie.  V roce 1961 se stal členem Mladých křesťanských demokratů, členem Křesťanskodemokratické unie se pak stal v roce 1965.

V roli ministra vnitra se podílel na přípravách znovusjednocení Německa. Byl předpokládaným nástupcem Kohla a neustále se objevovaly spekulace, že ho vystřídá ve funkci německého kancléře. Než ovšem došlo ke střídání, prohrála koalice v roce 1998 volby a Schäuble se tak kancléřem nestal. Stranu ale dva roky vedl, než byl v roce 2000 vystřídán Angelou Merkel.

Ministrem financí byl od roku 2009 až do roku 2017. Od října 2017 do roku 2021 zastával Schäuble funkci předsedy Německého spolkového sněmu.

Atentát

Schäuble je od roku 1990 upoutaný na invalidním vozíku. Během předvolebního shromáždění v badensko-württembergském Oppenau vystřelil na Schäubleho, který tehdy zastával funkci ministra vnitra, psychicky nemocný muž tři rány. 

Jedna kulka zasáhla ministra do čelisti, druhá do míchy a třetí zasáhla jeho bodyguarda. Ten se uzdravil, ale Wolfgang Schäuble zůstal od třetího obratle ochrnutý. Zadržený střelec Dieter Kaufmann nebyl nikdy odsouzen. Byla u něj totiž diagnostikována halucinogenní schizofrenie.

Články k tématu

Zemřel Wolfgang Schäuble

Ve věku 81 let zemřel Wolfgang Schäuble, bývalý německý ministr vnitra a financí a předseda Spolkového sněmu. Agentuře DPA to potvrdila rodina. Výrazný...

Německo stojí uprchlíci 580 miliard ročně

Celkem 21,7 miliardy eur (asi 580 miliard korun) vynaložila loni německá vláda na řešení uprchlické krize. Odpovídalo to asi polovině českého státního rozpočtu...

Němečtí poslanci schválili pomoc pro Řecko

Velkou většinou schválil ve středu německý parlament třetí záchranný balík eurozóny pro Řecko. To má v příštích třech letech získat pomoc ve výši až 86 miliard...

Němečtí poslanci dali zelenou pomoci Kypru

Bez větších problémů prošlo v německém parlamentu schválení mezinárodního záchranného úvěru pro Kypr, nad nímž se vznáší nebezpečí bankrotu. Bez německého ano...