Hlavní obsah

Odbory v Nošovicích se bouří, výroba nového Tucsonu zvedá pracovní tempo

– Nošovice
Právo, Pavel Karban

O šest aut za hodinu zrychlila výrobu nošovická automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC). Důvodem je nový model Hyundai Tucson, který firma začne oficiálně vyrábět od pondělí 15. června. Rychlejší tempo výroby se ale nelíbí zaměstnancům, někteří dokonce uvažují o stávce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výroba v továrně Hyundai v Nošovicích

Článek

Sportovně-užitkový Tucson, který v HMMC nahradí dosud vyráběný Hyundai ix35, měl svou premiéru na letošním ženevském autosalonu. „Pondělkem se rozjíždí výroba, u prodejců by se nový Tucson měl objevit na konci léta,“ uvedl mluvčí HMMC Petr Vaněk. Zahájení výroby podle jeho slov předcházela fáze příprav, trvající téměř devět měsíců. „Zahrnovala mimo jiné školení techniků v Koreji, nácvik procesů, kalkulaci počtu potřebných pracovníků,“ poukázal.

V červnu ještě bude automobilka vyrábět ix35 i Tucson, což přinese zřejmě komplikace. Navíc kvůli zvýšené poptávce zvýší HMMC letošní výrobní plán o 10 procent, z 300 na 330 tisíc aut ročně. „Což s sebou přineslo nutnost zvýšení rychlosti výroby z 60 na 66 aut za hodinu od počátku května,“ sdělil Vaněk.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stěžují si na rychlost

To se ale nelíbí odborům automobilky, na zvyšování rychlosti výroby si podle nich stěžuje řada zaměstnanců. „Není únosné, aby v tak teplých dnech zaměstnanci pracovali při rychlosti linky 67, a navíc dostávali ochranné nápoje až po odpracování většiny směny,“ napsal v otevřeném dopise vedení HMMC předseda ZO Odborového svazu KOVO Hyundai Czech Radek Kuchař. List zveřejnil na internetových stránkách odborů.

„Zaměstnanci nás vyzývají k výstražné stávce, jako se konala ve Škodě Mladá Boleslav,“ napsal odborový předák. Doplnil, že podle operátorů i odborů si společnost dělá, co chce, a nevnímá závažnost této situace. Podle Kuchaře firma na popud odborů přijala nové zaměstnance, aby se tok výroby rozmělnil.

Apel na zaměstnance

Mluvčí HMMC Petr Vaněk potvrdil, že v posledních týdnech firma přijala 156 lidí, z nichž 129 bylo určeno na finální montáž. „Jsme si vědomi, že změna výroby zabere zaměstnancům nějaký čas, který je potřebný k adaptaci na zvýšenou rychlost linky,“ poukázal s tím, že v průběhu června, po utlumení výroby dojíždějícího modelu Hyundai ix35, firma postupně eliminuje negativní dopady zvýšené rychlosti výroby.

„Jsme si vědomi složitosti stávající situace a vážíme si zvýšeného úsilí zaměstnanců při zahájení výroby nového modelu i zvýšení rychlosti výroby. Dosud nikdy jsme nebyli v situaci, kdy by poptávka po autech naší produkce vyvolala nutnost zvýšení výroby současně se zavedením nového modelu,“ doplnil Vaněk.

Věří, že zaměstnanci přistoupí k nastalé situaci zodpovědně a chápou, že objednávky nového vozu vysoce překračují plánované hodnoty. „Takže jakékoli selhání mohlo mít dopad na stabilitu a prosperitu firmy,“ nastínil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám