Hlavní obsah

Zprávy o prodeji OKD poslaly akcie těžařů dolů o 20 procent

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena akcií těžařské NWR propadla ve středu dopoledne o více než 21 procent. Firma oznámila, že pokud se do září nedohodne s věřiteli, přišel by na řadu prodej OKD a polské NWR Karbonia.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Těžební společnost New World Resources (NWR) zvažuje prodej černouhelné firmy OKD (na snímku z 11. září 2013)

Článek

Cena akcií vysoce zadlužené NWR klesla až na sedm korun, což představuje tržní kapitalizaci společnosti pouhých 1,85 miliardy korun. Během dne hluboké ztráty korigovala a kolem 13 hodiny se akcie obchodovaly za osm korun, tedy o 11 procent levněji než při úterním závěru.

„Skutečnost, že se společnost NWR zatím nedohodla s věřiteli [celá zpráva], hodnotíme jako mírně negativní a ponecháváme cílovou cenu pro akcie NWR na 3,50,“ uvedl analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na polské burze klesaly akcie NWR po nových zprávách zhruba o čtyři procenta.

Firma se loni propadla do provozní ztráty zhruba 275 miliónů korun. Tržby jejích společností neustále klesají kvůli velmi nízkým výkupním cenám uhlí. Ty jsou nejníže za pět let, oproti maximům ze začátku roku 2011 klesly o 45 procent. Těžba se již nevyplatí tolik jako dříve a v některých dolech, například v Paskově, je ztrátová.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Dohoda o zachování těžby má velké „ale”

Firma chtěla Důl Paskov uzavřít už na konci letošního roku, těžba ale nakonec po dohodě s vládou nebude ukončena koncem letošního roku, ale v roce 2017. Vláda ztrátovou těžbu vynahradí společnosti tím, že zaplatí 600 miliónů korun na sociální programy horníků.

Jenže dohoda obsahuje významné "ale". NWR se v ní totiž pojistila proti případnému poklesu cen uhlí. V případě, že by cena klesla pod 110 dolarů za tunu po tři po sobě následující čtvrtletí, bude moci od dohody ustoupit a uzavřít důl dříve. Právě kolem této hranice se přitom ceny uvedeného typu uhlí v současnosti pohybují.

Ministr průmyslu Jan Mládek si na příští týden pozval zástupce vedení NWR a OKD. Budou řešit právě možný prodej OKD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám