Hlavní obsah

Česko patří k nejlevnějším zemím Evropské unie

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úroveň cen zboží a služeb v Česku odpovídá 71 procentům průměru EU, a je tak dvakrát nižší než v Dánsku, které představuje unijní špičku. Ukazuje to zpráva evropského statistického úřadu Eurostat.

Článek

Ten se opírá o zkoumání cen 2400 druhů zboží a služeb v Unii v rámci programu na zjišťování kupní síly obyvatelstva. Z nich vyplývá, že ČR je šestou až osmou nejlevnější zemí EU – po Bulharsku, Polsku, Rumunsku, Litvě či Chorvatsku. A spolu se Slovenskem a Lotyšskem.

Vyšší ceny než v Česku zaznamenali nejen všichni „staří“ členové Unie, ale třeba i Malta nebo dosti chudé Estonsko (80 procent průměru EU).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Špičku tvořily podle údajů za rok 2013 tři skandinávské země – Dánsko, Švédsko a Finsko. Mezi ně se ještě vklínilo Lucembursko, země s nejvyšším HDP v EU. Úroveň cen v nejdražším Dánsku byla přitom skoro třikrát vyšší než v Bulharsku.

V Česku jsou nejlevnější dopravní prostředky

Cenové rozdíly byly menší u potravin, kde i v nejlevnějším Polsku odpovídaly ceny 62 procentům průměru Unie.

Oděvy i v nejlevnějším Maďarsku vydaly za tři čtvrtiny unijního průměru. Česku přisoudil Eurostat nejnižší ceny za vybavení pro osobní dopravu, tedy auta, motocykly či kola, ale i tak česká úroveň cen činila čtyři pětiny průměru EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám