Hlavní obsah

Penta už nechce prodat Aero Vodochody, začalo se mu dařit

Aktualizováno

Penta neprodá výrobce letadel Aero Vodochody, který do roku 2017 prý ztrojnásobí tržby. Naopak chovatelské firmy PetCentrum se skupina zbaví. V úterý to na tiskové konferenci řekl partner Penty Marek Dospiva.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letouny L-159 Alca česká armády

Článek

Aero Vodochody má podle Dospivy velký potenciál. V minulých měsících dokonce nabíralo nové zaměstnance. Problém však podle něj představuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků.

"Uvažujeme o tom, že budeme muset obnovit vlastní studijní obor letecký technik," podotkl Dospiva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Naopak prodejce chovatelského prodejce PetCentrum se chce Penta zbavit ještě v letošním druhém čtvrtletí.

Aero Vodochody podepsalo začátkem měsíce s představiteli irácké vlády smlouvu na odprodej 12 nepotřebných letounů L-159, které česká armáda již roky nepoužívá a zatím se je snažila marně odprodat. [celá zpráva]

Penta v únoru uvedla, že o Aero Vodochody se uchází pět zájemců, jelikož ale očekává vyšší cenu, rozhodla se prodej o rok až dva odložit.

Firma zúží portfolio

Do nových projektů a expanzí loni skupina investovala 200 miliónů eur (5,5 miliardy korun). Část z toho šla i do modernizace a rozvoje stávajícího portfolia.

Skupina loni zahájila a částečně uzavřela tři transakce - koupi sítě nemocnic v Polsku ECM Instytut Mediczny, koupi dvou polských sítí lékáren Partner Pharma a Apteka Mediq. Kupní cenu, 55 miliónů eur (1,5 miliardy korun), za poslední jmenovanou síť přitom Penta podle Dospivy zaplatila teprve v pondělí.

V Bratislavě na Slovanech loni Penta koupila rezidenční projekt. Naopak v Česku se skupina zbavila sítě zdravotnických ambulancí MediClinic.

Skupina také poodhalila své plány na nejbližší roky. "Po dvaceti letech fungování měníme svou strategii na dlouhodobého hodnotového investora. Zužujeme portfolio z 20 na zhruba deset firem," prohlásil Dospiva.

Zisk klesl o 47 miliónů eur

Skupina Penta má na investice v letošním roce připraveno 500 mil. eur (13,7 mld. korun). Chce koupit čtyři projekty, s jejichž majiteli nyní jedná.

Rozvíjet chce Penta hlavně rozvoj stávajících odvětví skupiny, především zdravotnictví, maloobchodu, výroby a finančních služeb v Česku, na Slovensku, v Polsku a Německu.

Skupině loni klesl čistý zisk na 100 miliónů eur (zhruba 2,75 miliardy korun) z předloňských 147 miliónů eur (asi čtyři miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám